Jokainen, jolla on koti, tarvitsee sähköä ja sähkö tietenkin maksaa. Mutta tiesitkö, että sähkön hinnassa voi olla isojakin eroja? Sähkösopparin kilpailutus todellakin kannattaa ja on erittäin helppo tapa säästää rahaa. Luultavasti meistä jokainen keksii mukavampaa käyttöä omille rahoilleen kuin sähkö!
Sähkösopimus on tärkeää kilpailuttaa säännöllisesti, vähintään muutaman vuoden välein. Vertailemalla eri sähkösopimuksia löydät itsellesi edullisimman vaihtoehdon ja säästät rahaa joka ikinen kuukausi. Aika mahtavaa!
Tämän artikkelin lopussa kerromme parhaat vinkit sähkösopimuksen kilpailuttamiseen.
Mistä sähkön hinta koostuu?
Ensin on hyvä kerrata, mistä se sähkön hinta nyt oikeastaan koostuukaan. Sähkön hinta koostuu kuukausittaisesta perusmaksusta sekä itse sähköstä maksettavasta hinnasta, joka vaihtelee sähkön käytön mukaan. Erityisesti pienessä asunnossa asuvan on hyvä huomioida perusmaksun suuruus, sillä näennäisesti halvimman sähkön sopimus ei perusmaksun vuoksi välttämättä olekaan se halvin vaihtoehto.
Isommassa asunnossa sähkön kulutus on suurempaa, jolloin perusmaksun suhteellinen osuus koko sähkölaskun hinnasta ei ole niin iso. Toki perusmaksu on aina hyvä huomioida, asui sitten isommassa tai pienemmässä asunnossa.
Muista, että maksat sähköstä ja sähkönsiirrosta erikseen
Sähkönsiirto on yksi eniten nurinaa aiheuttavista asioista liittyen sähkölaskuun. Sähkön hintaan sisältyy nimittäin erikseen kaksi asiaa – itse sähkö että sähkönsiirto. Varsinainen sähkö tulee valitsemaltasi sähköyhtiöltä ja sen hintaan pystyt täten itse vaikuttamaan valitsemalla edullisen sopimuksen.
Sähkönsiirrosta taas vastaa sähköverkkoyhtiö, joka omistaa kyseisen jakeluverkon ja tähän hintaan et pysty itse vaikuttamaan muuten kuin muuttamalla edullisemman jakeluverkon alueelle. Oma paikallinen verkkoyhtiösi laskuttaa sinua erikseen, eli postiluukustasi kolahtaa siis kaksi erillistä laskua – sähköyhtiöltäsi ja sähköverkkoyhtiöltä.
Sähkönsiirron hinta vaihtelee siis alueen mukaan. Yhtiöt perustelevat siirtohintaa muun muassa sähkön toimintavarmuudella ja alueellisella asumistiheydellä. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että siirtohinta on yleensä korkeampi eri taajama-alueiden ulkopuolella, sillä haja-asutusalueella rakennus- ja huoltokulut jakautuvat pienemmälle joukolle asiakkaita kuin tiheän asutuksen seudulla. Suomessa energiavirasto valvoo sähkön siirtohintojen pysymistä kohtuullisena. Sähköverkkoyhtiöitä on mm. Helen Sähköverkko, Caruna, Elenia, Tampereen Sähkölaitos, Turku Energia ja Neve.
Sähkönsiirron perusmaksu maksetaan aina, vaikkei kiinteistössä olisi laisinkaan sähkönkulutusta, sillä sähköverkon ylläpitokustannukset ovat riippumattomia käytetyn sähkön määrästä.
Miten voin itse vaikuttaa sähkön kulutukseen?
Sähkön kulutukseen voit itse vaikuttaa monella eri tavalla. Moni käyttää sähköä turhaan liikaa ja siten myös maksaa siitä enemmän kuin olisi tarpeellista. Kiinnitä huomiota seuraaviin:
Lämmitys
Lämmitykseen liittyvä sähkönkulutus on Suomen kaltaisessa maassa isoa ja lämmitykseen kuluukin paljon sähköä. Suomalaiset lämmittävät niin kotejaan, varstojaan kuin autojaankin. Säätämällä lämmitystä ja pitämällä ikkunat ja ovet tiukasti kiinni talvisin säästät lämmitykseen kuluvaa sähköä.
Valaistus
Valaistus ei ole enää niin iso sähkösyöppö LED-valojen ja energiatehokkuuden paranemisen myötä. Suosi siis aina sähköä säästäviä lamppuja ja sammuta valot huoneesta, jossa et oleskele.
Sähkösauna
Suomalaiset rakastavat saunaa ja sen huomaa. Saunoja Suomessa on joidenkin arvioiden mukaan jopa 3,2 miljoonaa. Perinteinen puulämmitteinen sauna ei toki vie sähköä, mutta sähkösauna vie sitä melkoisesti. Käytä sähkösaunaa säästeliäästi: mene saunaan heti kun se on lämmin ja ota se pois päältä kun saunominen on ohi. Käykää myös koko perhe samana päivänä saunassa, jotta saunaa ei tarvitse lämmittää niin usein.
Pyykinpesukone
Pyykinpesukone on yleensä joka kodissa lähes välttämättömyys, mutta sekin vie runsaasti sähköä. Voit pienentää pyykinpesuun liittyvää sähkönkulutusta pesemällä pyykkiä harvemmin (vain täysiä koneellisia) ja alentamalla pesulämpötilaa. Varmista myös, että pesukoneesi on energiatehokkuusluokka on A tai A+.
Kilpailuta sähkösopimuksesi
Kun sähkönsäästövinkit on hallinnassa, kannattaa seuraavaksi pohtia sähköyhtiön kilpailuttamista. Tällä tavoin löydät varmasti kaikista halvimman sopimuksen itsellesi.
Ennen sähkösopimuksen kilpailuttamista, tarkista nykyinen sähkönkulutuksesi aiemmista sähkölaskuistasi. Erityisesti omakotitalon kohdalla kannattaa tarkistaa todellinen vuosikulutus, sillä omakotitalojen sähkönkulutuksessa on paljon enemmän eroja verrattuna vaikkapa kerrostaloasuntoon.
Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevän vertailukoneen avulla. Vertailukone huomioi automaattisesti perusmaksun osuuden sähkölaskun loppusummassa, ja sinun tehtäväksesi jää ainoastaan säätää asuntosi arvioitu sähkönkulutus koneeseen. Kone listaa sinulle sähkösopimukset halvimmasta kalleimpaan. Sähköyhtiöitä on mm. Vattenfall, Fortum, Helen, Väre ja Lumme.
Suosittelemme lämpimästi Zmarta.fi-sivuston vertailukonetta. Se on ilmainen, helppo, nopea ja luotettava tapa löytää kaikista halvin sähkösopimus. Zmarta on aiemmin tunnettu lainavertailustaan, ja sähkönvertailupalvelu Zmarta Sähkö lanseerattiin vuonna 2019 ja se on auttanut jo tuhansia suomalaisia löytämään parhaan sähkösopimuksen asuntoonsa. Zmartan sähkönvertailu on aina ilmainen eikä sido sinua mihinkään.
Edullisin sähkösopimus kerrostaloon
Kerrostaloon kannattaa yleensä valita kuukausimaksuton yleissähkösopimus tai pakettihintainen sopimus. Kerrostalossa sähkönkulutus on pientä, joten itse sähköstä maksettava hinta ei muodosta kovin suurta osuutta sähkölaskun loppusummasta. Tällöin saatat epähuomiossa valita liian kalliin sopimuksen, jossa sähkön hinta on näennäisesti halvin, mutta perusmaksu onkin korkeampi. Vertailukone huomioi aina perusmaksun hinnassa.
Pörssisähkö on usein edullisin isompiin kotitalouksiin. Esimerkiksi yli kahden hengen kerrostalokotitalouksille pörssisähkö edullisella perusmaksulla on kaikista halvin vaihtoehto. Pörssisähkössä sähkön hinta vaihtelee ja sähköstä maksettava hinta määräytyy pörssin spot-hinnan mukaan. Tämän vuoksi esimerkiksi yöllä sähkö on halvempaa.
Pörssisähkön hintaa on mahdotonta ennustaa, mutta lähes kaikessa käytössä se on edullisin vaihtoehto pitkällä aikavälillä.
Edullisin vaihtoehto omakotitaloon
Huokein sähkösopimus omakotitaloon löytyy samoilla perusperiaatteilla kuin kerrostaloonkin. Omakotitalossa lämmitys tapahtuu usein sähköllä, jonka vuoksi edullinen sähkösoppari tuo muhkeat säästöt vuositasolla.
Kerrostaloon verrattuna halpa sähkösopimus tarkoittaa erityisesti halpaa sähkön hintaa – perusmaksun rooli sähkölaskussa ei olekaan enää niin merkittävä.
Pörssisähkö tarjoaa edullisen vaihtoehdon myös omakotitaloon, ja erityisesti silloin, jos pystyt optimoimaan sähkönkäyttöäsi lämminvesivaraajan avulla. Pörssisähkön huonoihin puoliin kuuluu tietysti se, että sitä on kerta kaikkiaan mahdoton ennustaa sekä mahdolliset piikit hinnoissa, mutta silti suosittelemme pörssisähköä, sillä pitkällä aikavälillä se käy yleensä aina halvimmaksi.
Muista kilpailuttaa sähkösopimuksesi säännöllisesti
Kilpailuta sähkösopimuksesi säännöllisesti. Vaikka pörssisähkö on usein halvin, vertaile eri sopimuksia silti säännöllisesti perusmaksun ja marginaalin osalta. Sähkö, josta teit sopimuksen vuosi sitten, ei välttämättä olekaan enää halvin vaihtoehto vuoden tai edes puolen vuoden kuluttua. Määräaikainen sopimus sitoo toki määräajaksi, mutta toistaiseksi voimassa oleva sopimus on mahdollista vaihtaa koska tahansa.
Muista, että sähkön siirtohintaa et voi kilpailuttaa, vaan siihen voit vaikuttaa ainoastaan muuttamalla asuinpaikkaa, valitettavasti.
Sähkön hintaan voit kuitenkin vaikuttaa paljonkin, ja sen todella lämpimästi suosittelemme tekemään. Suosittelemme käyttämään esimerkiksi luotettavaa ja maksutonta Zmarta.fi -palvelua sähkösopimuksen kilpailuttamiseen. Zmartan kautta löydät muutamalla klikkauksella edullisimman vaihtoehdon juuri sinun kotiisi ja samalta istumalta voit myös tehdä uuden sähkösopimuksen mukavasti omalta kotisohvaltasi. Edellinen sähkösopimuksesi peruuntuu automaattisesti eikä sinun tarvitse tehdä muuta.
Sähkön vertailu Zmartan kautta on maksuntonta eikä sido sinua mihinkään.