Sähkö ei ole asia, josta kukaan haluaa varsinaisesti maksaa paljon rahaa. Sähköä me kaikki tarvitsemme, mutta sen laatu tai määrä on käytön kannalta yhdentekevää – kunhan sitä on tarvittavissa tilanteissa niin että kodin laitteet toimivat ja lämmitys pelaa, niin se riittää.
Mutta miten sähköstä voisi maksaa niin vähän kuin mahdollista (ja silti elää mukavaa elämää ilman, että tarvitsee alkaa pestä pyykkejä klo 3 yöllä tai elää kylmässä ja pimeässä)? Otetaan selvää!
Kulutetun sähkön määrään voit itse vaikuttaa hyvin paljon ja vähentämällä sähkön kulutusta pienenee sähkölaskusi automaattisesti. Tähän artikkeliin kokosimme 30 parasta vinkkiä sähkön säästämiseksi kotona, joiden avulla voit säästää rahaa jopa satoja euroja vuodessa.
Sähkön säästäminen - 30 tehokasta vinkkiä
Lämmitys
Lämmitykseen kuluu paljon sähköä, sillä lämmittäminen vie paljon energiaa. Sähköä kuluu paitsi itse kodin, niin myös mahdollisten auton ja varastotilojen lämmitykseen. Suurin yksittäinen keino säästää sähköä lieneekin säätää lämmitystä pienemmälle ja varmistamalla ettei lämpö valu hukkaan.
Näin säästät sähköä kiinnittämällä huomiota lämmitykseen:
- Säädä lattialämmitys pienemmälle. Parinkin asteen viilennys säästää paljon sähköä.
- Vähennä kodin lämpötilaa tai säädä ilmastointia pienemmälle. Kylmässä ei kannata asua, mutta asteen tai parinkin viilennys säästää huomattavasti energiaa.
- Lämmitä vain niitä huoneita ja tiloja, joissa oleskellaan.
- Hyödynnä tavallisesti hukkaan menevä lämpö: Avaa saunomisen lopuksi saunan ovi tai ruoanlaiton jälkeen uunin luukku.
- Älä päästä lämpöä karkaamaan, vaan varmista, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit ja laita verhot ikkunoiden eteen yöksi. Älä avaa ikkunoita ja ovia turhaan.
- Älä lämmitä autoa enempää kuin 30 minuuttia kerrallaan leudolla säällä, 1 tunti kovalla pakkasella.
Sauna
Sauna on suomalaisille pyhä asia, mutta se on melkoinen sähkösyöppö, joten pyhitimme sille ihan oman osion. Alla on vinkit, joilla voit säästää sähköä kiinnittämällä huomiota sähkösaunan käyttöön:
- Älä pidä turhaan kiuasta päällä. Mene saunaan heti, kun kiuas on lämmennyt ja laita kiuas pois päältä hetki kun viimeinenkin saunoja on lopettanut.
- Säännöstele saunan käyttöä. Käykää koko perhe samalla kerralla saunassa, jotta saunaa ei ole tarpeen pitää päällä monta tuntia putkeen ja joka päivä eri henkilölle.
- Tarkista saunan lattialämmityksen tarpeellisuus ja saunan valaistus.
- Valitse kiuas käyttötarpeen ja saunan koon mukaan. Esimerkiksi heti valmis kiuas saattaa olla paras monena iltana viikossa saunojalle.
- Säädä saunan lämpötilaa. Liian kuuma sauna on harvasta kovinkaan nautinnollinen kokemus, ja samalla menee energiaa ihan turhaan hukkaan.
Valaistus
Valaistuksen osuus sähkön kokonaiskulutuksesta on pienentynyt vuosi vuodelta LED-valojen ja energiatehokkuuden parantumisen ansiosta. Ylimääräisten valojen sammuttaminen ja muut valaistukseen liittyvät säästövinkit silti kannattaa.
Alla muutama vinkki sähkön säästämiseen kiinnittämällä huomiota valaistukseen:
- Sammuta turhat valot. Älä kuitenkaan rämpytä valoja, vaan sammuta valo aina silloin kun et tarvitse sitä vähintään kymmeneen minuuttiin.
- Älä valitse halvinta mahdollista lamppua. Ne kuluttavat yleensä enemmän sähköä ja myös rikkoutuvat nopeammin.
- Suosi energiatehokkaita lamppuja, kuten LED-valaisimia. Ne kestävät käytössä jopa vuosia ja ovat energiatehokkaita.
- Valaise tehokkaasti ja loogisesti. Käytä spottivaloja ja työvaloja, jotka valaisevat tietyn alueen. Myöskään valaistussuunnittelijan ammattitaidon käyttäminen ei ole hullumpi idea.
Pyykinpesu
Pyykkikoneen käyttö vie paljon energiaa. Nyrkkipyykille ei silti kannata lähteä, vaan pyykkikonetta käyttäessäkin voi sähköä säästää monin tavoin:
- Pese vain täysiä koneellisia. Tee vaatekaappisi sisällöstä sellainen, että voit monipuolisesti yhdistellä vaatteita eri kokonaisuuksiksi - tällöin sinun ei tarvitse pestä pyykkiä muutaman lempipaitasi takia, vaan voit odottaa että kone tulee täyteen.
- Käytä alempia lämpötiloja. Useimmiten pyykit voi pestä 40 asteessa 60 asteen sijaan.
- Osta pyykinpesukone, jonka energiatehokkuusluokka on A tai A+
- Käytä koneen eco-ohjelmaa tai muuta energiaa säästävää ohjelmaa mahdollisimman usein
- Älä pese pyykkiä turhan päiten. Vaatetta ei tarvitse heittää pesukoneeseen yhden tahran takia, vaan voit puhdistaa sen itse erikseen tahranpoistoaineella. Jotkut vaatteet, kuten farkut, kaipaavat enimmäkseen tuuletusta kuin pesua. Tämä myös säästää vaatetta ja lisää sen käyttöikää.
Muut kodinkoneet
Paras energiansäästövinkki on käyttää ihan kaikkia kodin sähkölaitteita ja kodinkoneita mahdollisimman energiatehokkaasti. Tässä parhaat vinkit:
- Älä käytä laitteita turhaan.
- Kytke laitteet pois päältä kun et käytä niitä
- Ostaessasi uusia laitteita, varmista että niiden energiatehokkuusluokka on vähintään A tai A+.
- Sulata pakastin säännöllisin väliajoin. Kylmälaitteisiin kertyy jäätä, ja paksu jääkerros alentaa niiden energiatehokkuutta.
- Tee energiatehokkaita lämmitysratkaisuja. Halvempi ratkaisu voi tulla yllättäen kalliiksi pitkällä aikavälillä. Pyydä tähän tarvittaessa asiantuntijan apua.
- Suosi nopeita suihkuja ja sammuta vedentulo siksi aikaa kun esimerkiksi vaahdotat shampoota tai levität suihkusaippuaa.
- Säädä jääkaapin ja pakastimen lämpötilaa alemmas. Huom! Pidä ne kuitenkin ruoan säilytyksen kannalta turvallisella tasolla.
- Sulje tietokoneet ja televisiot kokonaan - lepotilassa ne käyttävät sähköä, joten kannattaa sammuttaa laitteet kokonaan tai ottaa virtajohto irti seinästä.
- Suosi sellaista ruoanlaittoa, johon ei tarvitse käyttää uunia tai jotka eivät sisällä pitkiä haudutusaikoja kuumalla liedellä tai uunissa.
Kipailuta sähkö
Sähkösopimuksen kilpailuttamalla voi säästää satoja euroja. Monikaan ei edes tiedä, paljonko maksaa sähköstä, mistä sen hinta koostuu ja kuinka siihen voi itse vaikuttaa niinkin yksinkertaisesti kuin vaihtamalla sähköyhtiötä.
Sähkön kulutukseen ja hintaan perehtyminen ei ole ehkä sitä kaikkein mukavinta puuhaa, mutta se todella kannattaa. Suosittelemme säännöllisin väliajoin istahtamaan alas sähkölaskun ja sopimuksen kanssa, ja tarkistamaan oman sähkön hinnan.
Sopimuksestasi näet sähkön hinnan ja sähkölaskusta kulutuksen, ja näitä kahta asiaa säätämällä voit merkittävästi säästää sähkölaskussa. Jälkimmäiseen voit vaikuttaa neuvoilla, jotka on tässä artikkelissa ylempänä, ja edellä mainittuun ottamalla puhelimen käteen ja soittamalla sähköyhtiöihin.
Mistä sähkön hinta muodostuu?
Sähkön hinta muodostuu kolmesta asiasta:
- Itse sähköenergiasta
- Sähkönsiirrosta
- Veroista
Sähkönsiirto on kiinteä kulu, joka riippuu verkkoyhtiöstä. Verkkoyhtiö on yritys, joka omistaa alueellasi sijaitsevat sähköverkot, joten sitä et voi kilpailuttaa muuten kuin asuinpaikkaa vaihtamalla.
Vero koostuu arvonlisäverosta (alv 24 %) sekä sähköverosta. Sähkövero on aina kiinteä hinta kulutuksen mukaan.
Näiden kahden jälkimmäisen eli veron ja sähkönsiirron hintaan et voi itse vaikuttaa muutoin kuin säätämällä sähkön kulutusta: Mitä vähemmän sähköä käytät, sitä pienemmät on sähkönsiirtokulut ja sähköstä koituvat verot. Hintaa ei siis voi neuvotella alemmas, sillä verot ovat samat kaikille ja sähkönsiirron hinta riippuu asiuinpaikkasi käyttämästä verkkoyhtiöstä.
Itse sähköenergian hintaan voit kuitenkin vaikuttaa. Eli kun puhutaan sähkön kilpailuttamisesta, puhutaan sähköenergian kilpailuttamisesta. Sähköenergian hinnan määrää valitsemasi sähköyhtiö tai sähkönmyyjä ja sen suuruuteen vaikuttaa energian alkuperä, yleinen kysyntä, vuodenaika, tarjoukset ja sähköyhtiön omat päätökset.
Kuinka paljon maksan sähköstä nyt?
Eri talouksien sähkölaskujen hinnat vaihtelevat paljon sen mukaan, minkä kokoinen asunto on, mikä lämmitysmuoto on kyseessä, kuinka monta asukasta asunnossa asuu ja millaiset ovat kulutustottumukset ovat. Sen vuoksi on vaikeaa antaa yhtä tiettyä vastausta siihen, kuinka paljon sähkö maksaa, ja kuinka paljon siinä voi säästää kilpailuttamalla.
Kotitalouksien sähkönkulutusta mitataan kilowattitunneissa (kWh). Sähkön kulutus riippuu hyvin monesta asiasta, mutta jotta voimme antaa jotain osviittaa, niin esimerksi sähkökiukaan lämmittäminen kahden tunnin aikana kuluttaa noin 7–9 kilowattituntia (yksi tunti lämmittämistä, toinen tunti saunomista). Sähköenergian keskihinta pyörii noin 5-9 snt / kWh (kilowattitunti). Saunan lämmittämiseen kuluvaan energiaan vaikuttaa toki myös kiukaan koko, mutta keskimäärin suomalaisissa kodeissa saunaillan sähköenergian hinnaksi tulee noin 1-2 euroa (+ sähkönsiirto).
Kaukolämmöllä lämmitettävässä yksiössä yksin asuva henkilö käyttää noin 1000 kWh sähköä vuodessa tai jopa vähemmän. Vuodessa tästä tulee noin 60-80 euroa (ilman sähkönsiirtoa).
Vanhassa omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe, jonka koti lämpiää sähköllä, jossa pesukone laulaa usein ja joka käy ahkerasti sähkösaunassa taas saattaa helposti käyttää vuodessa jopa 40 000 kWh, joka tekee euroissa noin 2400 euroa (+ siirtomaksu).
Tässä on oikeastaan ne kaksi ääripäätä, joiden välimaastoon suurin osa suomalaisista kodeista asettuu. Normaali perhe kuluttaa noin 10 000-20 000 kWh vuodessa riippuen talon eristyksistä, kulutustottumuksista ja lämmitysmuodosta.
13.10.2022 Lisäys: Sähkökriisin aikaan sähkön hinta on huidellut ennätyskorkeissa lukemissa. Sähkö on saattanut olla jopa yli 200 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten.
Kuinka paljon voin säästää sähköä kilpailuttamalla sopimukseni?
Sähköenergian hinta on keskimäärin noin 6-9 snt/kWh. Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi voit edullisimmillaan saada tiputettua hinnan jopa alle 4 senttiin kilowattitunnilta. Sähkön hintavertailu ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi siis tiputtaa sähköenergian hinnan jopa alle puoleen riippuen vanhasta sopimuksestasi.
Kerrostaloasuja voi säästää sähkösopimuksen kilpailuttamalla noin 10-30 euroa vuodessa. Omakotitalossa asuva keskivertoperhe taas voi vaihtamalla sähkösopimusta säästää jopa 400 – 600 euroa vuodessa ja erityisen paljon sähköä käyttävän suurperheen säästöt voivat nousta yli 1000 euroon vuodessa. Sen vuoksi sähkön kilpailuttaminen todella kannattaa.
Kuinka kilpailutan sähkösopimuksen?
Ahdistaako jo valmiiksi ajatus soittorumbasta sähköyhtiöihin?
Nykyään sähkön kilpailuttaminen on onneksi helpompaa kuin koskaan, eikä vaadi rasittavaa soittokierrosta eri sähköyhtiöille, vaan homman voi hoitaa helposti omalla ajalla netissä mukavasti omalta kotisohvalta käsin.
Suosittelemme käyttämään esimerkiksi luotettavaa ja maksutonta Zmarta.fi -palvelua sähkösopimuksen kilpailuttamiseen. Zmartan kautta löydät muutamalla klikkauksella edullisimman vaihtoehdon juuri sinun kotiisi ja samalta istumalta voit myös tehdä uuden sähkösopimuksen, jos näin haluat. Edellinen sähkösopimuksesi peruuntuu automaattisesti eikä sinun tarvitse tehdä muuta.
Sähkön vertailu Zmartan kautta on maksuntonta eikä sido sinua mihinkään.