Sähköauton keskeisin ero verrattuna polttomoottoriautoon on se, että se toimii sähköllä eikä perinteisellä polttoaineella. Sähköautoa sinun ei tarvitse tankata, vaan sähköauton akut ladataan erillisellä latausasemalla (julkiset latauspisteet tai voit myös asentaa latausaseman kotiisi tai työpaikalle), ja voit myös ladata sähköautoasi tarvittaessa tavallisesta pistorasiasta.
Sähköauton omistajana sinun on hyvä oppia lataamaan upea ajokkisi oikealla tavalla. Nimittäin tiesitkö, että sähköiset ajoneuvot voidaan ladata peräti neljällä eri tavalla joista kaikki ovat hiukan erilaisia ominaisuuksiltaan ja sopivat eri tilanteisiin? Lataustavoissa on eroja ja on hyvä oppia, millä tavoin sinun kannattaa ladata sähköautosi ja millaisia lisähankintoja sinun kannattaa kenties tehdä latauskaapelien ja latausasemien muodossa.
Jos omistat sähköauton, kannattaa sinun perehtyä eri lataustapoihin, jotta osaat valita autollesi oikean lataustavan joka tilanteeseen, sekä osaat valita autoosi sopivat latauskaapelit.
3 + 1 erilaista tapaa ladata sähköauto:
Peruslataus (Lataustapa 3, Mode 3)
Peruslataus on juuri sitä, miltä se kuulostaakin, eli sähköauton pääasiallinen lataustapa ja suositeltavin sellainen: Kiinteästi asennetulla latauslaitteella sähköauto ladataan tehokkaasti ja turvallisesti.
Ajoneuvo tulee ladata aina laadukkaalla ja autovalmistajan hyväksymällä latauslaitteella, jotta lataus on helppoa ja turvallista. Autosi vakituinen latauspaikka (koti, työpaikka) tulisi varustaa tällaisella kiinteällä latauslaitteella. Lataustavalla 3 akkujen täyteen lataaminen kestää autosta riippuen noin 1-6 tuntia.
Hidas lataus (Lataustapa 2, Mode 2)
Jos käytössäsi ei ole varsinaista sähköauton lataustapaa 3, voit käyttää hidasta lataustapaa eli lataustapaa 2.
Sähköauto voidaan ladata tavallisesta kotipistorasiasta, mutta latauskaapelissa on latausvirranrajoitin. Tästä sinun ei tarvitse murehtia sen enempää, sillä se tulee yleensä aina sähköauton mukana. Huomaa kuitenkin, että hitaan lataustavan kaapelissa ei ole vikavirtasuojaa, joka ehkäisee mahdollisia ongelmia. Siksi tätä lataustapaa ei suositella auton pääasialliseksi lataustavaksi, vaan tilapäiseksi sellaiseksi.
Pikalataus/teholataus (Lataustapa 4, Mode 4)
Pikalataus eli teholataus on nimensä mukaisesti tarkoitettu niihin hetkiin, kun ajoneuvo täytyy saada ladattua nopeasti täyteen. Lataustavassa ladataan auto suurella virralla käyttäen ulkopuolista tasavirtalaturia. Osa julkisista latauspisteistä on pikalatauspisteitä. Teholatauksen avulla ajopelin saa ladattua 80 % täyteen noin puolessa tunnissa. Kaikkia sähköautoje ei kuitenkaan voi ladata pikalatauksella.
Kevyiden sähkölaitteiden lataus (Lataustapa 1, Mode 1)
Saatoit ihmetellä, miksi lataustapa 1 hypättiin yli listauksessa kokonaan. No, siksi koska lataustapa 1 ei sovi sähköauton lataamiseen lainkaan. Mode 1 on tarkoitettu kevyempien sähkölaitteiden lataukseen, kuten sähköpolupyörät, skootterit, ruohonleikkurit. Tässä lataustavassa sähkölaite kytketään suoraan ihan normaaliin kotipistorasiaan.
Lataustapa ei sovellu pitkäaikaiseen lataamiseen, koska latauskaapeli ja liitin kuumenevat käytössä.
Sähköauton johdoton lataus
Sähköautojen erikoisin lataustapa on johdoton lataus siirtämällä energiaa induktiivisesti tienpintaan. Latauksessa tienpinnan asfaltin alla olevien kuparikäämien ja auton vastaanotinkäämin välille syntyy magneettikenttä, joka siirtää energiaa liikkuvan auton akkuihin. Ei ole kyse tieteisleffasta vaan kyseinen lataustapa on ihan totisinta totta. Mm. Gotlannista löytyy tällainen tienpätkä.
Kun auto ajaa keskelle ajokaistaa asennetun käämin päälle, latausjärjestelmä tunnistaa sen, ja energiansiirto alkaa automaattisesti. Tällaisia tienpätkiä ei ole vielä maailmassa kovin montaa, mutta aika näyttää, kuinka tämän tyyppiset sähköautoje lataavat tiet yleistyvät.
Millaisen kaapelin tarvitsen sähköautoni lataamiseen?
Saatat miettiä, millaisen kaapelin sitten tarvitset sähköautosi lataamista varten. Tästä aiheesta kirjoitimme toisen artikkelin, jossa kerromme parhaat vinkit sähköauton latauskaapelin hankkimista varten. Löydät artikkelin täältä:
Lisäksi suosittelemme voimakkaasti hankkimaan kotiisi oman latausaseman, jotta saat ladattua autosi turvallisemmin ja tehokkaammin. Kirjoitimme tästäkin aiheesta artikkelin, jonne pääset täältä: