Laminaatti

Laminaatin asennus – Ohjeet & vinkit laminaattilattian asennukseen

Laminaattilattian asentaminen on suosittu tapa päivittää kodin ilmettä. Eikä ihme, sillä se on nopea, helppo ja budjettiystävällinen tapa saada uusi lattia ilman suurta remonttia. Laminaattilattia on myös kestävä, helppohoitoinen ja monipuolinen valinta kodin eri tiloihin, ja siksi se on yleinen valinta monenlaisiin koteihin.

Tässä artikkelissa käymme läpi laminaattilattian asennuksen vaiheet, alusmateriaalin merkityksen, korjaus- ja pesuvinkit, hinta-arviot, laminaatin asentamisen muovimaton päälle ja paikkaustekniikat.

Laminaatin asennus

Laminaatin asennus

Laminaattilaudat suositellaan asennettavaksi pitkät sivut valon suuntaisesti. Asennuslämpötilan tulisi olla noin 17-23°C ja ilman suhteellisen kosteuden 30-60 % sekä asennuksen aikana että myös sen jälkeen.

Ennen asennusta laminaattilankkujen tulee olla avaamattomissa paketeissa 48 h siinä kyseisessä tilassa, johon ne tullaan asentamaan. Ennen laminaatin asennusta lattialämmön tulee olla pois päältä vähintään 2 vrk ennen asennusta. Asennuksen jälkeen lämpö tulee nostaa asteittain.

Tarkista laudat ennen asennusta – viallisia lankkuja ei tule asentaa.

Laminaattilattian asentaminen on suhteellisen yksinkertaista ja vaatii vain muutamia perusvälineitä, kuten mittanauhan, sahan, vasaran ja asennuskiilat. Ensimmäinen vaihe on valmistella lattian pinta. On tärkeää varmistaa, että lattia on tasainen, puhdas ja kuiva ennen asennuksen aloittamista. Tämä takaa laminaatin tasaisen ja kestävän asennuksen.

Suosittelememme myös asennettavan tilan mittaamista huolellisesti, jotta aloittavan laudan pituus/leveys voidaan määritellä siten, ettei liian lyhyitä tai kapeita paloja jää asennuksen loppuun. Jos viimeinen lauta esimerkiksi jäisi hyvin kapeaksi tai lyhyeksi, pitää ensimmäiseksi asennettava lauta katkaista sopivan kokoiseksi. Viimeisen rivin minimileveys on 5 cm ja rivin viimeisen laudan minimipituus 25 cm.

Välineet

Laminaatin leikkaaminen onnistuu käsisahalla, mutta laminaattileikkuri helpottaa sekä nopeuttaa työtä huomattavasti. Se katkaisee laudan kevyesti eikä aiheuta leikkuupurua samalla lailla kuten saha. Myös pistosaha ja monitoimikone helpottavat ja nopeuttavat asennusta. Suosittelemme hankkimaan asennusta varten myös vasaraa, lyöntikapulan ja -raudan sekä asennuskiilat. Tarvitset myös mitan, suorakulman, pitkän linjaimen ja lyijykynän sekä sakset tai mattoveitsen.

Oikeanlaiset työvälineet sekä huoneen mittaaminen etukäteen helpottavat asennusta huomattavasti!

Laminaatin asennus vaihe vaiheelta

Vaihe 1: Valmistelu

 1. Mittaa huolellisesti asennusalue ja varmista, että lattia on tasainen, puhdas ja kuiva ennen asennuksen aloittamista.
 2. Poista vanha lattiamateriaali tarvittaessa ja asenna tarvittavat alusmateriaalit, kuten äänieristys- tai kosteussulku, laminaatin alle.
 3. Sijoita laminaattilaudat huoneen lämpötilaan akklimatisoitumaan vähintään 48 tuntia ennen asennusta. Tämä auttaa välttämään lautojen turpoamista tai kutistumista myöhemmin.

Vaihe 2: Valmistele laminaattilaudat

 1. Tarkista laminaattilautojen kunto ja laatu ennen asennusta. Varmista, että laatujen väri ja kuvio sopivat haluttuun asennusjärjestykseen.
 2. Tarvittaessa leikkaa laminaattilautojen reunat ja päät oikeaan mittaan käyttäen sahaa tai laminaattileikkuria. Muista jättää 8-10 mm:n saumavara seiniin ja kiintokalusteisiin.

Vaihe 3: Asenna laminaattilaudat

 1. Aloita asennus huoneen vasemmasta kulmasta ja aseta ensimmäinen laminaattilauta kulmaan, jättäen kaikkien kiinteiden kalusteiden ja muiden esteiden väliin noin 8–10 mm liikuntavara. Tähän on olemassa avuksi kiiloja, jotka helpottavat asennetun alueen paikallaan pysymistä.
 2. Jatka laminaattilautojen asentamista rivi kerrallaan, lukiten ne yhteen napsauttamalla tai käyttämällä liimattavia laminaattilautoja. Varmista, että laudat ovat suorassa ja että saumavara säilyy tasaisena.
 3. Tarvittaessa leikkaa laminaattilauta viimeiseksi riviksi sopivaan leveyteen. Muista ottaa huomioon saumavara myös viimeiselle riville ja seiniin.
 4. Jos asennetun rivin viimeisestä laudasta jäänyt pala on vähintään 25 cm, aloita sillä seuraavan lautarivin asennus. Vierekkäisten lautarivien päätysaumojen välin tulee olla vähintään n 25-30 cm. Tämä sinun kannattaa kuitenkin tarkastaa vielä erikseen valmistajan ohjeista.
 5. Jatka laminaattilautojen asentamista kunnes koko lattia on peitetty haluamallasi tavalla.

Vaihe 4: Asenna listat ja viimeistely

 1. Asenna lattialistan tai jalkalistojen ensimmäinen pala huoneen kulmaan, käyttäen nauloja tai kiinnitysliimaa. Varmista, että lista on suorassa ja sopivassa korkeudessa laminaattilaudan päälle.
 2. Jatka lattialistojen tai jalkalistojen asentamista seiniä pitkin, leikaten ne sopivan mittaisiksi ja kiinnittäen ne seinään.
 3. Asenna tarvittaessa siirtymälistat, kynnykset ja muut viimeistelyosat lattian reunoille tai siirtymäkohtiin muihin huoneisiin tai lattiamateriaaleihin
 1. Tarkista koko lattian asennus huolellisesti ja korjaa tarvittaessa mahdolliset epätasaisuudet tai liitosten väärät kohdat ennen viimeistelyn loppuun saattamista.
 2. Puhdista lattia huolellisesti roskista, pölystä ja mahdollisesta asennuspölystä ennen lopullista viimeistelyä.
 3. Tarvittaessa asenna lattianhoitoaine tai laminaatin suoja-aine valmistajan ohjeiden mukaisesti.
 4. Asenna lattialistojen päälle mahdolliset kulma- tai peitelistat tai muut viimeistelyosat tarpeen mukaan.

Näiden vaiheiden avulla voit asentaa laminaatin lattian ammattimaisesti. Muista aina seurata laminaatin valmistajan asennusohjeita ja suosituksia, sillä ne voivat vaihdella tuotemerkistä ja -mallista riippuen. Noudata myös turvallisuusohjeita ja käytä tarvittavia suojavarusteita, kuten suojalaseja ja kuulosuojaimia, asennuksen aikana.

Alusmateriaali - Tärkeä osa laminaattilattian kestävyyttä

Alusmateriaali on tärkeä osa laminaattilattian asennusta, sillä se vaikuttaa lattian kestävyyteen ja käyttömukavuuteen. Alusmateriaalin tarkoitus on suojata laminaattilautaa kosteudelta ja vähentää ääntä, joka syntyy esimerkiksi kävelystä lattialla. Lisäksi alusmateriaali voi tasoittaa pieniä epätasaisuuksia alustassa, mikä auttaa saavuttamaan tasaisen lopputuloksen.

On tärkeää valita oikeanlainen alusmateriaali laminaattilattian alle. Markkinoilla on erilaisia alusmateriaaleja, kuten vaahtomuovi-, huopa- ja korkkialusmateriaaleja. Vaahtomuovialusmateriaali on yleinen ja edullinen vaihtoehto, joka tarjoaa hyvän kosteussuojan ja äänieristyksen. Huopa-alusmateriaali on pehmeämpi ja antaa mukavan tuntuman jalan alla, mutta se ei välttämättä ole yhtä hyvä kosteussuojassa. Korkkialusmateriaali on ekologinen vaihtoehto, joka tarjoaa erinomaisen äänieristyksen ja on myös kosteudenkestävä.

Muovimaton päälle asennus - Kätevä vaihtoehto vanhojen lattioiden päälle

Laminaattilattian asennus on yleensä mahdollista myös vanhojen lattioiden päälle, kuten muovimaton päälle. Tämä tekee laminaattilattian asentamisesta kätevän vaihtoehdon, kun halutaan päivittää vanha lattia uudella ja tyylikkäällä laminaatilla ilman suurta purkutyötä.

Ennen laminaattilattian asennusta vanhan muovimaton päälle on tärkeää varmistaa, että muovimatto on tasainen, puhdas ja kuiva. Mahdolliset epätasaisuudet, kuten halkeamat tai lommoja, tulisi korjata ennen laminaatin asentamista. Tarvittaessa voidaan käyttää tasoitetta tai pohjamaalia tasoittamaan pinta.

Laminaatin asennuksessa muovimaton päälle voidaan käyttää erityistä alusmateriaalia, kuten kosteutta eristävää ja äänieristävää muovikalvoa, joka auttaa välttämään kosteuden siirtymistä laminaatin alle ja parantaa akustiikkaa. Laminaatin asennusohjeita tulee noudattaa tarkasti, ja valmistajan suosittelemat alusmateriaalit ja asennustavat tulisi ottaa huomioon.

Laminaatin korjaus - Nopea tapa palauttaa laminaattilattian loisto

Vaikka laminaattilattia on kestävä ja helppohoitoinen, se voi ajan mittaan kokea kulumista, naarmuja tai muita vaurioita. Onneksi laminaattilattian korjaaminen on yleensä melko helppoa ja nopeaa. Pienet naarmut tai kulumat voidaan usein korjata laminaattilattian korjaussarjoilla, jotka sisältävät esimerkiksi laminaattitahnaa tai korjaustussia.

Suuremmat vauriot, kuten halkeamat tai lohkeamat, voi vaatia laudan vaihtamista. Tämä voidaan tehdä irrottamalla vaurioitunut lauta ja asentamalla tilalle uusi. On tärkeää huolehtia siitä, että uusi lauta sopii hyvin yhteen muiden lautojen kanssa niin, että lopputuloksesta tulee tasainen ja esteettinen. Korjauslautojen valikoima on yleensä laaja, joten on mahdollista löytää samankaltaisia laminaattilautoja, jotka sopivat alkuperäisen lattian sävyyn ja tyyliin.

Paikkaus - Helppo tapa korjata pienet vauriot

Laminaattilattia on todellakin suhteellisen kestävä, mutta se voi silti vaurioitua käytön seurauksena. Kuten edellä neuvottiin, laminaattilautojen vaihtaminen on yksi helppo tapa korjata vaurioita, mutta myös laminaatin paikkaaminen on helppoa ja lisäksi se on edullista verrattuna muihin lattiamateriaaleihin.

Pienet naarmut, kolhut tai kulumat voidaan yleensä korjata laminaattilattian paikkaussetillä, joka sisältää laminaattilaudan värisiä korjaustikkuja ja tasoitusainetta. Korjausaine levitetään vaurioituneen alueen päälle ja tasoitetaan tasaiseksi. Tämän jälkeen korjausaine voidaan hioa ja viimeistellä, jolloin lopputuloksesta tulee huomaamaton.

Laminaatin pesu

Laminaattilattian pesu on helppoa ja nopeaa verrattuna moniin muihin lattiamateriaaleihin. Laminaattilattia voidaan puhdistaa kostealla mopilla ja miedolla puhdistusaineella, kuten laminaattilattian puhdistusaineella tai vedellä, johon on lisätty hieman mietoa astianpesuainetta. On tärkeää välttää liiallista veden käyttöä, sillä kosteus voi vahingoittaa laminaattilattian pintaa pitkällä aikavälillä.

Laminaattilattian pesussa on myös tärkeää välttää teräviä tai naarmuttavia puhdistusvälineitä, kuten karheita harjoja tai hankauspesusieniä. Ne voivat vahingoittaa laminaattilattian pintaa ja aiheuttaa pysyviä vaurioita. Sen sijaan suositellaan käyttämään pehmeää mikrokuitumoppia tai vastaavaa pehmeää puhdistusvälinettä, joka ei vahingoita laminaattilattian pintaa.

Laminaatin hinta

Laminaattilattian hinta on yksi sen houkuttelevista piirteistä monille kodin omistajille. Laminaattilattia on yleensä edullisempi vaihtoehto verrattuna muihin lattiamateriaaleihin, kuten parkettiin tai kovapuulattiaan. Hinta voi vaihdella eri laminaattilattiamallien ja -merkkien välillä, mutta yleisesti ottaen laminaattilattian asennus ja materiaalikustannukset ovat kohtuullisia monille budjeteille.

Laminaattilattian hintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten laminaatin laatu, paksuus, kuvio ja pintakäsittely. Korkealaatuisemmat laminaatit voivat olla hieman kalliimpia, mutta ne tarjoavat yleensä paremman kestävyyden ja pitkäikäisyyden. On tärkeää punnita hintaa suhteessa omaan budjettiin ja lattialle asetettuihin vaatimuksiin valitessaan laminaattilattiaa.

Lopuksi

Laminaattilattian asennus on helppo ja edullinen tapa päivittää kotisi ilmettä. Alusmateriaalin valinta, korjausmahdollisuudet, pesuohjeiden noudattaminen ja hinta tekevät laminaatiilattioista houkuttelevan vaihtoehdon. Laminaattilattian asentaminen ei ole rakettitiedettä ja se on toteutettavissa itse, mikä säästää kustannuksia ammattilaisen palkkaamisesta. Muista kuitenkin aina noudattaa valmistajan ohjeita ja suosituksia, jotta saavutetaan paras mahdollinen lopputulos.

Laminaattilattian asennuksen lisäksi on tärkeää valita oikea alusmateriaali, kuten kosteutta eristävä ja äänieristävä muovikalvo, joka voi parantaa lattian suorituskykyä ja kestävyyttä. Lisäksi laminaattilattian korjaaminen on yleensä helppoa, sillä pienet vauriot voidaan korjata korjaussetillä, ja suuremmat vauriot voidaan vaihtaa uusiin lautoihin.

Laminaattilattian pesu on myös suhteellisen helppoa, ja se voidaan tehdä yleensä vain kostealla liinalla tai mopilla. On tärkeää välttää liiallista kosteutta, sillä se voi vahingoittaa laminaattilattiaa. Laminaattilattian puhdistuksessa tulee käyttää laminaatille sopivia puhdistusaineita, ja välttää liian vahvojen kemikaalien käyttöä, jotta laminaattilattian pinta säilyy kauniina ja naarmuuntumattomana.

Laminaattilattian hinta vaihtelee riippuen valitusta laminaattilajikkeesta, paksuudesta ja ominaisuuksista. Laminaattilattian hinta voi olla edullisempi vaihtoehto verrattuna muihin lattiamateriaaleihin, kuten aitoon puuhun tai laattapintaisiin lattioihin. Kuitenkin on tärkeää harkita myös laminaatin laadukkuutta, kestävyyttä ja takuuta valitessa laminaattilattiaa, jotta varmistetaan pitkäikäinen ja huoletonta käyttöä kestävä lattiaratkaisu.

Lisävalot autoon

Näin valitset oikeat lisävalot autoon

Suomessa pimeät talvi-illat ja haastavat sääolosuhteet ovat arkipäivää, ja hyvä näkyvyys liikenteessä on elintärkeää. Auton lisävalot ovat erinomainen tapa parantaa näkyvyyttä ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti