Autoon lisävalot

Näin lisävalot parantavat turvallisuutta – Lisävalot autoon

Autoilu on olennainen osa monien ihmisten arkea, mutta liikenteessä liikkuminen ei ole aina turvallista, varsinkaan haastavissa sääolosuhteissa tai pimeällä. Etenkin Suomessa on pitkä ja pimeä talvi, jolloin näkyvyys liikenteessä on usein huono.

Onneksi nykyaikaiset autoteknologiat ovat tuoneet mukanaan monia parannuksia, ja yksi niistä on lisävalot. Tässä artikkelissa kerromme, miksi autoon lisävalojen asentaminen voi parantaa ajoturvallisuutta ja mitä tulee ottaa huomioon, kun hankkii autoon lisävaloa.

Miksi lisävalot on jokaisen autoilijan luottovaruste?

Lisävalot autoon

Lisävalot, kuten sumuvalot ja kaukovalot, ovat tärkeitä osia auton valaistusjärjestelmässä. Ne parantavat näkyvyyttä tiellä ja auttavat kuljettajaa havaitsemaan esteitä ja muita tiellä liikkuvia ajoneuvoja. Nykyään on saatavilla suuri valikoima erilaisia autoon liitettäviä lisävaloja näkyvyyttä parantamaan.

Tässä muutamia syitä, miksi lisävalot ovat erityisen tärkeät:

1. Lisääntynyt näkyvyys

Yksi selkeimmistä syistä lisävalojen asentamiseen on parempi näkyvyys tiellä. Lisävalot auttavat kuljettajaa näkemään paremmin eteenpäin ja reagoimaan nopeammin mahdollisiin vaaratilanteisiin.

2. Turvallisempi ajaminen pimeässä ja sumussa

Pimeällä ja sumuisella säällä ajaminen voi olla haastavaa ilman riittävää valaistusta. Lisävalot auttavat valaisemaan tien pimeässä ja läpi sumun, mikä tekee ajamisesta turvallisempaa.

3. Lisävalot estävät väsymystä

Kun näet paremmin ja selkeämmin, ajamisesta tulee vähemmän rasittavaa. Hyvin valaistulla tiellä ajaminen voi auttaa vähentämään kuljettajan väsymystä pitkillä matkoilla.

4. Lisävalot parantavat ajoneuvon ulkonäköä

Lisävalojen asentaminen voi myös parantaa autosi ulkonäköä. Monet lisävalot ovat tyylikkäitä ja antavat autollesi urheilullisemman ilmeen.

Mitä tulee ottaa huomioon lisävaloja hankkiessa?

Lisävalo autoon

Kun harkitset lisävalojen hankkimista autoosi, on tärkeää ottaa huomioon muutamat seikat varmistaaksesi, että lisävalot ovat juuri sinun tarpeisiisi sopivat.

1. Tarpeet ja käyttötarkoitus

Ensinnäkin, mieti, miksi tarvitset lisävaloja. Onko pääasiallinen tarkoitus parantaa näkyvyyttä pimeällä tiellä, vai tarvitsetko niitä erityisesti sumuisiin olosuhteisiin? Erilaiset lisävalot on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin, joten määritä tarpeesi ensin.

2. Valon tyyppi

Lisävaloja on saatavilla eri tyyppisiä, kuten kaukovalot, sumuvalot ja työvalot. Kaukovalot valaisevat pitkälle eteenpäin, kun taas sumuvalot levittävät valoa laajalle alueelle lähelle autoa. Työvalot on suunniteltu erityisesti työtehtäviin. Valitse valot, jotka sopivat tarpeisiisi parhaiten.

3. Asennus ja Säätö

Lisävalojen asennus voi olla monimutkaista, ja siksi on tärkeää harkita, kuinka ne asennetaan ja säädellään. Jos et ole kokenut autoilijoiden ammattilainen, kannattaa harkita ammattilaisen apua asennuksessa.

4. Lainsäädäntö

Tarkista paikalliset ja kansalliset lait ja asetukset, jotka koskevat lisävalojen käyttöä. Joissakin maissa on tiukat säännöt siitä, kuinka paljon ja millaisia valoja saa käyttää tiellä. Tässä artikkelissa edempänä kerromme Suomen lainsäädännöstä koskien lisävaloja.

5. Laatu ja Merkki

Valitse laadukkaat lisävalot ja harkitse tunnettujen valmistajien tuotteita. Laadukkaat valot kestävät pidempään ja toimivat paremmin vaativissa olosuhteissa.

6. Valon teho ja kirkkaus

Kiinnitä huomiota valojen tehokkuuteen ja kirkkauteen. Valon tehon mittaaminen yleensä lumenina (lm), ja suurempi luku tarkoittaa kirkkaampaa valoa.

7. Budjetti

Määritä budjettisi ja etsi lisävalot, jotka sopivat siihen. Laadukkaat lisävalot voivat olla investointi turvallisempaan ajamiseen, mutta ne eivät välttämättä tarvitse rikkoa pankkia.

Lisävalojen asentaminen: Ammattilaisen apu vai tee-se-itse?

Lisävalot autoon

Lisävalojen asentaminen voi olla haastavaa, ja se vaatii yleensä perustietoa auton sähköjärjestelmistä ja asennustaidoista. Jos et ole varma omista taidoistasi, on suositeltavaa hakea ammattilaisen apua.

Ammattilainen voi varmistaa, että valot asennetaan oikein ja että ne toimivat moitteettomasti. He voivat myös auttaa sinua säätämään valoja oikein, jotta ne eivät häikäise muita tienkäyttäjiä.

Mitä lainsäädäntö sanoo lisävaloista?

Suomen lainsäädännössä määrätään useita sääntöjä auton lisävaloille, jotka on suunniteltu takaamaan tieliikenteen turvallisuus ja valaistusvaatimukset. Tässä lyhyt yhteenveto tärkeimmistä säännöksistä:

  1. Määrä: Henkilöautoihin saa asentaa nykyään 1-3 lisäkaukovaloa auton omien valojen lisäksi. Raskaissa ajoneuvoissa, kuten N3-luokan ajoneuvoissa (rekat), sallitaan 1-5 lisäkaukovaloa.

  2. Referenssiluku: Lisäkaukovalojen yhtäaikaisen käytön referenssiluku saa olla enintään 100. Tämä luku sisältää myös auton omien valojen referenssiluvut. Esimerkiksi, jos auton omat pitkät valot ovat 2 x 20 (40), lisävalojen yhteenlaskettu referenssi voi olla korkeintaan 60. Referenssiluku ilmaisee kaukovalon valovoiman pinta-alayksikköä kohden, ja sitä korkeampi luku voi olla, mitä kapeampi valokeila on.

  3. E-hyväksyntä: Kaikkien tieliikenteessä käytettävien lisäkaukovalojen tulee olla E-hyväksyttyjä, mikäli niitä halutaan käyttää laillisesti. E-hyväksyntä annetaan esimerkiksi ECE R149- tai R112-standardien mukaisesti. Hyväksyntä varmistaa, että valon väri on oikea ja että valokeila ei häikäise muita tienkäyttäjiä.

  4. Sijoituspaikat: Lisäkaukovalot voi asentaa auton keulaan, katolle tai upottaa auton maskiin tai maskin sisälle. Katolla asennettaessa on huolehdittava siitä, että valot eivät häikäise kuljettajaa, esimerkiksi heijastumalla konepelistä, tuulilasista tai peileistä.

  5. Symmetrinen asennus: Lisävalot on asennettava symmetrisesti ajoneuvon keskiviivan suhteen. Valojen uloimmat reunat saavat ulottua korkeintaan yhtä kauas kuin lähivalojen uloimmat reunat. Lisävalot voi asentaa joko vierekkäin tai päällekkäin. Jos valot asennetaan pareittain, niiden tulee olla samankaltaisia ja täyttää samat väritekniset vaatimukset.

  6. Parkkivalot: Lisävaloissa olevien parkkivalojen käyttäminen yhtä aikaa auton omien parkkivalojen kanssa on yleensä kiellettyä. Monissa lisävaloissa on kuitenkin nk. parkkivalotoiminto, joka voi olla laillinen, jos se täyttää tiettyjä vaatimuksia. Parkkivalon on yleensä oltava valkoinen, ja sen tulee olla ECE R7-hyväksytty. Lisäksi parkkivalot voidaan kytkeä nk. huomiovaloiksi, mutta ne eivät saa palaa samanaikaisesti sumuvalojen tai lähivalojen kanssa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että vuonna 2017 lisävaloja koskeva lainsäädäntö muuttui siten, että nykyään valoja voidaan asentaa myös parittomassa määrässä. Kaukovalaisimet voidaan kytkeä päälle yhtäaikaisesti tai pareittain, mutta kun vaihdetaan takaisin lähivaloille, kaikkien kaukovalaisinten on sammuttava samanaikaisesti. Lähivalot saavat jäädä päälle, kun kaukovalot kytketään päälle.

Yhteenveto

Lisävalojen asentaminen autoon voi merkittävästi parantaa ajoturvallisuutta erityisesti haastavissa olosuhteissa, kuten pimeällä, sumussa tai lumisateessa. Kun valitset oikeat lisävalot tarpeidesi mukaan ja huolehdit niiden asianmukaisesta asennuksesta ja säädöstä, voit nauttia turvallisemmasta ja miellyttävämmästä ajokokemuksesta.

Muista myös noudattaa paikallisia lakeja ja asetuksia liittyen lisävalojen käyttöön. Lisävalot ovat hyödyllinen lisä autosi varusteisiin, mutta niitä on käytettävä harkiten ja vastuullisesti tien muiden käyttäjien turvallisuuden takaamiseksi. Paranna turvallisuutta lisävaloilla ja tee ajostasi entistä turvallisempi ja nautinnollisempi kokemus.

 
Lisävalot autoon

Näin valitset oikeat lisävalot autoon

Suomessa pimeät talvi-illat ja haastavat sääolosuhteet ovat arkipäivää, ja hyvä näkyvyys liikenteessä on elintärkeää. Auton lisävalot ovat erinomainen tapa parantaa näkyvyyttä ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti