Silikonia käytetään kylpyhuoneen liikkuvissa saumoissa, kuten seinien kulmissa, lattian ja seinälaatan rajoissa sekä kalusteiden, kuten WC-istuimen ympäryksissä. Kylpyhuoneissa käytetään saniteettisilikonia, joka sisältää homeenestoaineita. Ajan mittaan silikonisaumat kuivuvat ja tällöin niissä oleva homeenestoaine kuluu pois eikä silikoni ole enää vesitiivis. Vesi pääsee laatan ja vedeneristeen väliin ja ajan kuluessa kosteusvaurion riski kasvaa.
Miksi silikonisaumat täytyy uusia säännöllisesti?
Ovatko kylpyhuoneesi silikonisaumat kellastuneet tai repsottavatko ne? Esimerkiksi nämä merkit tarkoittavat sitä, että ne ovat kipeästi uusimisen tarpeessa. Moni ei tiedä, että kylpyhuoneen silikonisaumat tulisi uusia muutaman vuoden välein, jotta ne pysyvät elastisina ja tiukasti kiinni raon reunoissa, joita niiden kuuluu tukkia. Silikonisaumojen uusiminen kuuluu siis normaaleihin asunnon pieniin pintaremppoihin, jotka on syytä tehdä säännöllisin väliajoin.
Mistä tiedän, milloin silikonisauma tulee uusia?
Silikoni tulisi siis vaihtaa 3-7 vuoden välein. Vaihtoväliin voit vaikuttaa itse valitsemalla mahdollisimman laadukasta silikonia ja teettämällä sen kiinnityksen luotettavalla ammattilaisella, jotta lopputulos on kestävä. Myös kylpyhuoneen käytöllä on suuri vaikutus siihen, miten nopeasti saumat kaipaavat vaihtoa. Mitä enemmän kylpyhuonetta käytetään, sitä nopeammin saumat tulevat tiensä päähän. Ihan viimeistään sauma tulisi vaihtaa silloin, kun silikonisauman reunat alkavat repsottaa ja irtoilla laatasta.
Silikoni tulisi vaihtaa myös aina silloin, kun silikoniin alkaa ilmestymään mustia pisteitä, jotka kertovat mustahomeesta. Jos home on ehtinyt levitä syvälle, se saattaa levitä silikonisaumoista laattasaumoihin. Tällöin myös laattasaumat tulee vaihtaa uusiin.
Valkoiset silikonisaumat myös kellastuvat ajan mittaan ja niiden vaihto voi tulla kyseeseen ihan esteettisistä syistä.
Videolla Fiksupinnan Ville kertoo silikonisauman vaihtamisesta:
Kuinka silikonisauma uusitaan? Ohjeet vaihe vaiheelta:
Vanhat silikonisaumat voidaan purkaa tavallista mattoveistä tai silikonisaumojen purkamiseen tarkoitettua työkalua käyttäen. Purkaessasi silikonisaumoja muista kuitenkin olla todella varovainen, sillä voit helposti vahingoittaa laatoituksen alla olevaa vedeneristettä.
Purkamisen jälkeen saumakohta puhdistetaan huolellisesti esimerkiksi asetonilla tai xyleenillä ennen uuden silikonin asennusta. Tämä takaa puhtaan pinnan ja hyvän tarttumapinnan.
Silikonisauman uusimista varten tarvitset:
- Maalarinteipin
- Mattopuukon
- Pensselin
- Asetonia
- Saumauspistoolin
- Silikonikittiä
- Astianpesuainetta + vettä
- Saumauslastan
Tee näin:
- Leikkaa vanhat saumat irti mattopuukolla molemmilta puolilta. Ole todella varovainen – veitsi ei saa painua niin syvälle että se osuu vesieristeeseen ja rikkoo sen. Sauma avataan kokonaan toiselta puolelta ja sitten toiselta puolelta reunaa pitkin. Kun pidät veistä hiukan vinossa, saat sauman kätevästi irti ja voit vivuttaa sen ulos.
- Vedä vanhat saumat varovaisesti irti ja mahdollisuuksien mukaan kokonaisina.
- Pyyhi silikonijäämät huolellisesti pois saumojen reunoilta. Kaapiminen voi olla hiukan puuduttavaa, mutta tätä vaihetta ei saa skipata. Vinkki: Kaavi vuorotellen terä- ja hamarapuolella.
- Pyyhi sauma putipuhtaaksi asetonilla ja muista tuulettaa tila kunnolla.
- Asenna uusi silikonisauma: Jos olet ensi kertaa hommassa, kannattaa käyttää apuna maalarinteippiä, joka helpottaa silikonisaumojen siistiksi asentamista. Laita maalarinteippi molemmin puolin silikonia ennen silikonin laittamista.
- Silikonin asennusta varten tarvitset silikonikittiä ja saumauspistoolin. Silikonikitti myydään kätevässä putkilossa eli saumaussuuttimessa. Leikkaa saumaussuuttimen pää vinosti niin, että terävä pää tulee täsmälleen sauman levyiseksi. Ole tarkkana! Leikkaa mielummin ensin liian pieni reikä ja laajenna sitä kunnes se on sopivan kokoinen.
- Käännä saumauspistoolia puoli kierrosta ja pursota silikonikitti saumaan hitaasti ja tasaisesti. Varmista, että sauma on aivan täynnä – jos silikonin ja sivun välissä on vettä, saumausaine ei tartu kiinni!
- Kostuta tuoreen saumausaineen ympärillä olevat kaakelit ja saumat vedellä, johon on sekoitettu pesuainetta.
- Vastapursotettu sauma pitää kaapia tasaiseksi saumauslastalla. Tällä tavoin saumasta tulee sileä ja samalla tiivis. Saumauslastaa vedetään niin, että sauma painautuu samanaikaisesti kumpaankin laattaan tiiviisti ja ylimääräinen kitti poistetaan.
- Tasoita silikonisauma tarvittaessa toisenkin kerran. Moni käyttää käyttää tässä apuna jäätelötikkua tai saippuaveteen kostutettua sormea, mutta emme suosittele ainakaan jälkimmäistä. Vesi on aina haitaksi saumalle ennen kuin sauma on kuivunut.
- Käytä kylpyhuonetta aikaisintaan 12 tunnin kuluttua /tarkista käyttämäsi silikonikitin ohjeista oikea kuivumisaika).
Vinkkejä
- Älä leikkaa liian syvälle poistaessasi vanhaa silikonia. Jos vahingossa vahingoitat eristettä, kutsu ammattilainen paikalle.
- Älä käytä silikoninpoistoainetta poistaessasi vanhaa silikonia. Jos ainetta jää seinään, se liuottaa irti myös uuden silikonin tai estää sen tarttumisen seinään.Aine voi lisäksi liuottaa silikonin takana olevaa vesieristettä.
- Käytä kylpyhuoneen saumoissa aina saniteettisilikonia, joka sisältää homeenestoaineita. Homeenestoaine estää sieni- ja homekasvustojen muodostumisen, ja samalla sauma pysyy siistinä kauemmin kuin silikoni, joka ei sisällä torjunta-aineita.
- Jos vaihdat silikonia ensimmäistä kertaa elämässäsi, käytä maalarinteippiä apuna. Se helpottaa siistin sauman aikaansaamisessa.
- Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi silikonin annostelussa on oltava tarkkana. Jos silikonia on liian vähän, tulee silikoneista liian ohuet. Jos silikonia on liian paljon, sotkee se helposti paikkoja ja lopputuloksesta voi tulla epäsiisti.
- Anna silikonisauman kuivua täysin ennen kuin käytät kylpyhuonetta. 12 tuntia on varma nakki, mutta jotkin silikonit kuivuvat jo 8 tunnissa. Tarkista tarkka aika silikonin käyttöohjeista.
Vai teettäisinkö homman sittenkin ammattilaisella?
Silikonisauman uusiminen on tarkkaa ja vaativaa puuhaa sekä se vie yllättävän paljon aikaa, sillä hommassa on oltava hyvin huolellinen. Useimmat haluavatkin teettää homman ammattilaisella. Ammattimainen saumaaja osaa homman vaikka unissaan ja lopputulos on varmasti kestävä ja käytetyt materiaalit oikeanlaisia. Ammattilainen on lisäksi huomattavasti nopeampi kuin kotiremppaaja.