Lähes jokainen suomalainen ostaa tai myy vähintään yhden asunnon elämänsä varrella. Kotia myydessä useimmat haluavat saavuttaa myymisellä kaksi asiaa: saada asunnosta mahdollisimman hyvä hinta ja saada asunto myydyksi mahdollisimman nopeasti. Jos jompi kumpi edellä mainituista on sinullekin tärkeää, on erittäin suositeltavaa hankkia hommaan asiantunteva kiinteistönvälittäjä.
Onko kiinteistönvälittäjä turha kulu?

Kiinteistönvälittäjän käyttäminen toimii niin, että kiinteistönvälittäjä tekee hinta-arvion myytävästä kohteesta ja samalla tekee tarjouksen välitystyöstä. Välityksen hinta, eli välityspalkkio on jokin tietty ennalta sovittu prosentti lopullisesta velattomasta myyntihinnasta, yleensä 1-7 %. Jos velkaosuus on suuri, palkkioperuste voi olla myös osa velkaosuudesta.
Tämä on reilu systeemi, sillä välittäjä saa itse sitä isomman palkan, mitä isompaan hintaan hän saa asunnon myytyä, mikä motivoi häntä myymään asunnon hyvään hintaan. Tällöin varmistetaan myös se, että myös asunnon myyjä saa asunnostaan pahaan mahdollisen hinnan.
Vaikka kiinteistönvälittäjän käyttäminen maksaa, on se kannattava kulu. Ammattimaisen kiinteistönvälittäjän avulla asunto myydään todennäköisesti parempaan hintaan ja/tai pienemmällä myyntiajalla. Lisäksi silloin minimoidaan kaupantekoon liittyviä riskejä.
Minkä arvoista aikasi ja stressisi on?
Asunnon myyminen on iso prosessi ja sen kaikkiin vaiheisiin saa uppoamaan runsaasti työtunteja, joten omalle ajalle on hyvä laskea tuntihinta. Asunnon myynti voi olla myös stressaavaa, sillä muistettavaa ja hallittavia asioita on paljon.
Asunnon myyntiin menee kaikki mm. nämä työvaiheet:
- Markkinointi
- Arviokäynti ja siihen valmistautuminen (3 h)
- Toimeksiantosopimuksen neuvotteleminen ja luominen järjestelmään (2 h)
- Asunnon stailaus ja valokuvaus (2 h)
- Asunnon dokumentaation ja tietojen kerääminen (isännöitsijäntodistus, tuloslaskelma ja tase, energiatodistus, kiinteistörekisteriote, lainhuudatustodistus yms.) (2 h)
- Kohteen tietojen syöttäminen järjestelmään (1 h)
- Myynti-ilmoituksen laatiminen (2 h)
- Potentiaalisten asiakkaiden kontaktointi (2 h)
- Esittelyjen pitäminen – ensiesittely, yksityisesittelyt, yleisesittelyt (10 h)
- Ostajien kysymyksiin vastaaminen ja tiedonhaku, tarjouksien vastaanottaminen (2 h)
- Neuvottelutyö ostajan ja pankin välillä ja kaupanteon yksityiskohtien sopiminen (2 h)
- Kaupanteko (1 h)
- Varainsiirtoveron maksaminen ja papereiden toimittaminen taloyhtiölle (1 h)
Tästä kertyy yhteensä jo 30 tuntia, joista suurin osa ulkoistuu täysin kiinteistönvälittäjälle, jos sellaisen ottaa asunnon myyntiin. Pohdi, millaisen hintalapun laitat omalle ajallesi ja stressillesi ja arvioi sen mukaan, olisiko sinun kannattavaa asunnon itsemyynnin sijaan palkata hommaan asiansa osaava kiinteistönvälittäjä, jotta itse voit keskittyä muuhun elämään.
Miten löytää hyvä kiinteistönvälittäjä?
Kiinteistönvälittäjän valintaan kannattaa perehtyä huolellisesti, koska asunnon myyminen on monivaiheinen prosessi. Kiinteistönvälittäjää voi pyytää tekemään arvion myytävästä kohteesta eikä se sido vielä mihinkään. Onkin viisasta pyytää vähintään kolme eri kiinteistönvälittäjää arviokäynnille ennen lopullista valintaa.
5 vinkkiä hyvän välittäjän valintaan

1. Älä katso pelkkää välityspalkkiota
Halvin vaihtoehto ei ole välttämättä se paras mahdollinen. Alhainen välityspalkkio voi tarkoittaa myös heikompaa asiakaspalvelua, kehnoa asunnon markkinointia ja myös halvempaa asunnon myyntihintaa. Näennäisesti edullisimmalta kuulostava välittäjä saattaakin tulla kalliimmaksi, jos asunto tulee myydyksi liian halvalla sen oikeaan arvoon nähden.
2. Etsi asialleen omistautunut kiinteistönvälittäjä
Hyvä välittäjä on innostunut ja järjestää ahkerasti esittelyjä asunnollasi ja on aktiivisesti sinuun yhteydessä raportoiden myynnin edistymistä. Kehnon ja laiskan välittäjän tunnistat siitä, että joudut itse olemaan yhteyttä ottava osapuoli ja sinulle on usein epäselvää, missä vaiheessa asunnon myynti on. Hyvä välittäjä on innostunut myymään juuri sinun asuntosi ja tekee kaikkensa sen myymiseksi: hän esimerkiksi ottaa yhteyttä jo olemassa oleviin asiakkaisiinsa ja tarjoaa asuntoasi myös kollegojensa asiakkaille.
3. Haastattele välittäjää ja ota selvää hänen tietämyksestään
Suhtaudu välittäjäehdokkaaseen niin, kuin olisit hänen työnantajansa ja hän olisi työnhakija. Kysele välittäjältäsi tärkeitä kysymyksiä, kuten:
- Kuinka kauan olet toiminut välittäjänä?
- Kuinka monta kohdetta sinulla on tällä hetkellä myynnissä?
- Tunnetko alueen?
- Kuinka aiot markkinoida asuntoa?
- Mikä on sopimuksen kesto ja välityspalkkio?
- Kuinka usein ja millä tavoin pidämme yhteyttä?
Oletko lähdössä lomalle?
Testaa välittäjäehdokkaan tietämystä muutenkin. Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa perustella antamansa hinta-arvion ja markkinointitoimenpiteet, joita hän tulee käyttämään asuntosi myynnissä. Hyvän välittäjän tunnistaa siitä, että hän tietää kattavasti asuntomarkkinoiden nykytilanteesta ja yleisestä hintatasosta sekä laaja tietämys asuntokaupan juridisesta puolesta. Varmista, että välitysyritys varmistaa välittäjiensä asianmukaisen koulutuksen.
4. Varmista, että välittäjä käyttää toimivia markkinointikeinoja ja tuntee alueen, jossa asuntosi sijaitsee
On hyvä merkki, jos välittäjällä on laajat verkostot ja hyvät markkinointikeinot. Hyvä välittäjä ymmärtää nykyaikaiset tavat markkinoida ja tekee markkinoinnista yksilöllistä, ei massoille kohdennettua. Tällöin asunto tulee todennäköisesti nopeammin myydyksi ja aidosti asunnostasi kiinnostuneet löytävät asuntosi myynti-ilmoituksen. Asuntoa voidaan markkinoida mm. Internetissä (kuten Etuovi.com), somessa ja lehdissä.
Hyvä välittäjä tuntee myös alueen, jolla asuntosi sijaitsee. Kun välittäjällä on tietoa esim. Alueen toteutuneista myyntihinnoista, osaa hän hinnoitella myös sinun asuntosi oikein. Täsmällinen hinnoittelu lyhentää myyntiaikaa, etkä tule myöskään myyneeksi asuntoasi liian edulliseen hintaan.
5. Valitse välittäjä, josta pidät
Tulet olemaan välittäjän kanssa tiiviisti yhteydessä asunnon myyntiprosessin ajan, joten on tärkeää että olette samalla aaltopituudella.
Näistä merkeistä tunnistat huonon välittäjän

Mistä sitten tunnistaa kehnon välittäjän? Alla on listattuna muutamia asioita, joiden ilmetessä kannattaa harkita, onko kyseinen välittäjä sopiva myymään juuri sinun asuntoasi.
Hänellä on huomattavan monta myyntikohdetta samaan aikaan käynnissä
On toki hyvä, jos hän pystyy olemaan tehokas, mutta todella monta samanaikaista myyntikohdetta saattaa viestiä myös sitä, että hän ei keskity kunnolla jokaiseen kohteeseensa. Kuinka paljon aikaa hänellä jää sinun kohteesi myymiseen ja kommunikointiin sinun kanssasi, jos hänellä on kymmeniä myytäviä kohteita samaan aikaan? Myös aikataulujen sopiminen on vaikeampaa, jos välittäjä on kiireinen.
Hän ei ole kiinnostunut asunnostasi
Haluat löytää välittäjän, joka on aidosti innostunut ja kiinnostunut juuri sinun asunnostasi, oli se millainen tahansa tai oli asuntomarkkinatilanne mikä hyvänsä. Älä ota välittäjää, joka ei tunnu inspiroituneelta sinun asuntosi myymisestä.
Hänellä ei ole paljon kokemusta
Pitkä kokemus ei toki takaa menestystä, ja keltanokkakin voi olla todella pätevä, mutta todennäköisesti kokeneemmalla kiinteistönvälittäjällä on asiantuntemusta ja itsevarmuutta työssänsä. Vuosikymmenten kokemusta ei tarvitse olla, mutta valitse välittäjä, jolla on ainakin jonkin verran kokemusta asuntojen myynnistä.
Hän ei kuuntele sinua ja toiveitasi
Kiinteistönvälittäjäkin on asiakaspalvelija ja sinä olet hänen asiakkaansa. Hyvä kiinteistönvälittäjä kuuntelee tarkalla korvalla mielipiteitäsi ja ottaa ne huomioon asuntoa myydessä. Huono välittäjä ylenkatsoo asiakasta eikä ota hänen toiveitaan huomioon, vaan jyrää omilla mielipiteillään ja statuksellaan.
Hän ei tunne asuntosi aluetta
Jos välittäjä ei osaa esimerkiksi kuvailla alueella saatavilla olevia palveluja mahdollisille ostajille, herättää se potentiaalisessa ostajassa epäluottamusta. Ostajaa kiinnostaa, löytyykö läheltä mm. Ruokakauppaa, ravintoloita, bussipysäkkejä, junia tai muita palveluita. Pyydä kiinteistönvälittäjäehdokasta kuvailemaan alueellasi olevia palveluita, niin saat selville minkä verran hän tuntee aluetta.
Hän on jäämässä lomalle juuri kun on ottanut asuntosi myyntiin
On tärkeää muistaa kysyä kiinteistönvälittäjän lomista, sillä on ikävää antaa toimeksianto vain huomatakseen, että välittäjä jääkin kuukauden lomalle. Asuntonäyttöjä ei tällöin voida pitää ja myyntiprosessi pitenee.
Hän ei pidä säännöllisesti yhteyttä. Jotkut haluavat, että välittäjä soittaa jokaisen asunnon esittelyn jälkeen, ja onkin tärkeää että välittäjä on aktiivisesti yhteydessä myyjään. Se kertoo omistautumisesta ja ammattitaidosta.

Oletko myymässä asuntoasi?
Neliöhinta.fi -palvelussa voit kätevästi kilpailuttaa alueesi kiinteistönvälittäjät ja poimia listalta parhaat tekemään asunnostasi arvion.
Neliöhinta.fi
- 100% ilmainen välittäjänhaku ja vertailu
- Ei turhia soittokierroksia
- Vertaile välittäjiä helposti
- Riippumaton data. Välittäjät eivät voi vaikuttaa sijoituksiin.
- Palvelua käyttämällä et sitoudu mihinkään
- TOP-välittäjät saavat usein 3,000-10,000 € enemmän asunnostasi
- Kaikki välittäjät ovat rekistereissä ja tarkastettuja
- Jo yli 1000 tyytyväistä toimeksiantoa
Tee välittäjähaku vaikka heti, saat puolueettomat suositukset alueesi parhaista välittäjistä eikä haun tekeminen sido mihinkään: