Näin valitset oikeankokoisen maton ruokapöydän alle – Matto-opas

Ruokapöytä on kodin keskipiste, paikka missä perhe ja ystävät kokoontuvat nauttimaan yhteisestä ateriasta. Matto ruokapöydän alla voi olla paitsi tyylikäs sisustuselementti, myös käytännöllinen lisäys ruokailutilan ilmeeseen. Millainen matto sitten sopii ruokapöydän alle? Tässä artikkelissa käsittelemme erilaisia materiaaleja, oikean koon valintaa ja muita mielenkiintoisia seikkoja maton valinnassa ruokapöydän alle. Eiköhän mennä asiaan!

Materiaalit

Matto

Kun valitset mattoa ruokapöydän alle, materiaali on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Ruokapöydän alla oleva matto altistuu usein ruoan tahroille, tippuvalle nesteelle ja muille likaantumisille, joten materiaalin valinta on tärkeää helppouden ja kestävyyden kannalta.

Villa

Villa on suosittu materiaali ruokapöydän alle tarkoitettuihin matoihin. Villa on luonnollinen materiaali, joka on pehmeä ja mukava jalkojen alla. Se on myös erittäin kestävä ja hyvin hengittävä, mikä tekee siitä hyvän valinnan ruokailutiloihin. Villa on myös helppo puhdistaa, sillä se hylkii likaa ja tahroja. Useimmat villamatot voidaan puhdistaa imuroimalla ja tuulettamalla, ja tarvittaessa niitä voi myös paikallisesti puhdistaa miedolla pesuaineella.

Synteettiset materiaalit

Synteettiset materiaalit: Synteettiset materiaalit, kuten polypropeeni, polyesteri ja nailon, ovat myös suosittuja valintoja ruokapöydän alle tarkoitettuihin mattoihin. Ne ovat yleensä edullisempia kuin villa ja ne ovat usein erittäin helppoja puhdistaa. Synteettiset materiaalit ovat myös kestäviä ja ne säilyttävät värinsä hyvin. Ne voivat olla myös allergiaystävällisiä, sillä ne eivät kerää pölyä ja muita allergeeneja samalla tavalla kuin esimerkiksi villa.

Luonnonkuidut

Luonnonkuidut: Luonnonkuidut, kuten hamppu, jute ja meriheinä, ovat ekologisia vaihtoehtoja matolle ruokapöydän alle. Ne ovat kestäviä ja antavat luonnollista lämpöä ja tekstuuria ruokailutilaan. Luonnonkuidut voivat olla kuitenkin herkempiä tahroille ja likaantumisille, ja niiden puhdistus saattaa vaatia enemmän vaivaa verrattuna esimerkiksi villaan tai synteettisiin materiaaleihin.

Oikea koko

Matto

Toinen tärkeä tekijä maton valinnassa ruokapöydän alle on oikean koon valinta. Maton koko on merkittävä tekijä siihen, näyttääkö matto hyvältä ruokapöydän alla vai ei. Maton koon tulisi ennen kaikkea olla riittävä, jotta se kattaa riittävän alueen ruokapöydän ympärillä ja antaa tarvittavan tilan tuoleille liikkua. Liian pieni matto ei useinkaan näytä hyvältä ruokapöydän alla.

Tässä on muutama tärkeä vinkki oikean koon valintaan:

  1. Pöydän koko: Maton koon tulisi olla suhteessa ruokapöydän kokoin. Yleinen suositus on, että matto ulottuu noin 60-70 cm pöydän joka puolelle. Tämä antaa tarpeeksi tilaa tuoleille, kun ne ovat vedettyinä ulos pöydästä. Mittaa siis ruokapöytäsi koko ja lisää siihen noin 60-70 cm joka puolelle, jotta saat oikean kokoisen maton.
  2. Huoneen koko: Huomioi myös huoneen koko maton kokoa valitessa. Suurempi matto voi toimia paremmin suuremmissa huoneissa, kun taas pienempi matto voi olla sopiva pienemmissä tiloissa. Huomioi myös huoneen muut huonekalut ja niiden sijainti, jotta saat tasapainoisen kokonaisuuden.
  3. Muoto: Maton muoto myös vaikuttaa siihen, miltä se näyttää ruokapöydän alla. Perinteinen vaihtoehto on suorakaiteen muotoinen matto, joka seuraa pöydän muotoa. Voit myös harkita pyöreää tai neliömallista mattoa, jotka voivat tuoda vaihtelua ja lisätä visuaalista kiinnostavuutta ruokailutilaan. Yleisesti ottaen pyöreän pöydän alle sopii parhaiten pyöreä, neliön ja suorakulmaisen pöydän alle suorakulmainen matto.

Muuta huomioitavaa

Maton valinnassa ruokapöydän alle on otettava huomioon myös muita seikkoja, jotka voivat vaikuttaa maton käytettävyyteen ja tyyliin ruokailutilassa.

1. Kuvio ja väri

Maton kuvio ja väri voivat vaikuttaa huomattavasti ruokailutilan ilmeeseen. Voit valita yksinkertaisen ja neutraalin maton, joka toimii taustana muille sisustuselementeille, tai voit valita rohkeamman kuvion tai värin, joka tuo persoonallisuutta ja tyyliä ruokapöydän alle.

2. Puhdistus ja hoito

Ruokapöydän alla oleva matto altistuu usein tippuvalle ruoille ja juomille, joten sen puhdistus ja hoito ovat tärkeitä seikkoja. Villa- ja synteettiset materiaalit ovat yleensä helpompia puhdistaa, kun taas luonnonkuidut voivat vaatia  enemmän huolenpitoa. Valitse matto, jonka materiaali on helppo puhdistaa ja kestää ruokailutilan käytössä. Esimerkiksi synteettiset materiaalit kuten polypropeeni ja polyesteri ovat todella kestäviä ja helppohoitoisia vaihtoehtoja.

3. Paksuus ja pehmeys

Ruokapöydän alle valittavan maton paksuus ja pehmeys vaikuttavat siihen, kuinka mukava matolla on istua ja seistä. Liian paksu matto voi tehdä tuolien siirtelyn hankalaksi ja voi olla myös epävakaa istuttaessa. Toisaalta liian ohut matto ei ehkä tarjoa riittävää pehmeyttä jalalle, mutta yleensä ohuempi matto on parempi, kuin liian paksu. Muhkea nukkamatto on usein liian muhkea, mutta taas ohut- ja sileälankainen karvalankamatto saattaa olla aivan oiva valinta.

4. Liukuesteet

Ruokapöydän alle valitussa matossa voi olla hyödyllistä olla liukuesteet alla estämään sen liikkumista ja pitämään sen paikallaan,Liukuesteet voivat olla erityisen tärkeitä, jos lattia on liukas tai jos matto on ohut.

5. Ympäristöystävällisyys

Jos ympäristöystävällisyys on sinulle tärkeä arvo, voit harkita ekologisempia vaihtoehtoja maton materiaaliksi, kuten kierrätettyjä materiaaleja tai luonnonkuituja kuten villa, puuvilla tai juutti. Nämä materiaalit ovat usein luonnollisempia ja kestävämpiä vaihtoehtoja, ja jotka myös vähentävät ympäristöhaittoja.

6. Budjetti

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, budjetti on tärkeä tekijä maton valinnassa. Mattojen hinnat vaihtelevat suuresti materiaalin, koon, laadun ja tyylin mukaan. Tee budjetti ennen maton ostamista ja pidä se mielessä valintoja tehdessäsi. Muista kuitenkin, että matto on investointi, joka voi kestää useita vuosia, joten harkitse myös pitkän aikavälin kestävyyttä ja laadukkuutta.

Yhteenveto

Maton valinta ruokapöydän alle on tärkeä sisustuksellinen ja käytännöllinen päätös. Materiaalin, koon, muodon, kuvion ja värin lisäksi on otettava huomioon myös puhdistus ja hoito, paksuus ja pehmeys, liukuesteet ja ympäristöystävällisyys. Budjetti on myös tärkeä tekijä maton valinnassa.

Maton materiaalina synteettiset materiaalit kuten polypropeeni ja polyesteri ovat kestäviä ja helppohoitoisia vaihtoehtoja, kun taas luonnonkuidut kuten villa, puuvilla ja juutti ovat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Paksuus ja pehmeys vaikuttavat mukavuuteen ja käytettävyyteen, ja liukuesteet voivat olla hyödyllisiä pitämään maton paikallaan. Maton koko ja muoto tulisi valita huomioiden ruokapöydän koko ja muoto sekä huoneen tila.

Villamatto on myös suosittu valinta ruokapöydän alle. Villa on luonnonkuitu, joka on pehmeä ja lämmin, ja se voi antaa huoneeseen ylellisen ilmeen. Villamatto voi kuitenkin olla herkempi tahroille ja vaatia enemmän hoitoa, kuten säännöllistä imurointia ja ammattimaista puhdistusta. Juuttimatot ovat myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, sillä juutti on luonnonkuitu, joka on kestävä ja kestävä. Juuttimatot ovat yleensä karkeampia ja antavat huoneelle luonnollisen ilmeen, mutta ne voivat olla hankalampia puhdistaa ja saattavat tarvita lisäsuojaa kosteudelta.

Puhdistus ja hoito ovat myös tärkeitä tekijöitä maton valinnassa ruokapöydän alle. Ruokailutilassa matto altistuu helposti ruokatahroille ja roiskeille, joten valitse matto, jonka materiaali on helppo puhdistaa ja kestää ruokailutilan käyttöä. Esimerkiksi likaa hylkivät materiaalit tai matot, jotka voidaan helposti imuroida tai pestä, voivat olla käteviä valintoja.

Maton koko on tärkeä harkittava tekijä ruokapöydän alle valittaessa. Yleinen suositus on, että matto olisi noin 60-90 cm leveämpi kuin itse ruokapöytä, jotta tuolit mahtuvat mukavasti matolle, kun ne ovat käytössä. Tämä varmistaa, että tuolit pysyvät tasaisesti matolla, eikä niiden jalkojen tarvitse olla osittain maton päällä ja osittain sen ulkopuolella. Liian pieni matto voi tehdä tuolien käyttämisen hankalaksi ja liukua helposti paikaltaan, kun taas liian suuri matto voi tehdä huoneesta visuaalisesti epätasapainoisen.

Maton muoto voi myös vaikuttaa huoneen visuaaliseen ilmeeseen. Pyöreä matto sopii parhaiten pyöreän ruokapöydän alle, kun taas suorakulmainen tai neliönmuotoinen matto sopii suorakulmaisen tai neliönmuotoisen ruokapöydän alle. Pyöreä matto voi pehmentää huoneen kulmia ja lisätä liikkumisen virtaavuutta, kun taas suorakulmainen matto voi korostaa ruokapöydän muotoa ja luoda selkeämmän ja tarkemman ilmeen. Muodon valinta riippuu kuitenkin henkilökohtaisista mieltymyksistä ja huoneen yleisestä sisustustyylistä.

Värivalinta on toinen tärkeä tekijä ruokapöydän alle valittaessa. Maton väri vaikuttaa suuresti huoneen ilmeeseen ja tunnelmaan. Jos haluat, että matto on huomion keskipiste huoneessa, voit harkita rohkeampaa väriä tai kuvioita. Neutraalit sävyt kuten harmaa, beige tai valkoinen ovat turvallisia valintoja, jotka sopivat useimpiin sisustustyyleihin ja antavat huoneelle rauhallisen ilmeen.

Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon maton paksuus ja korkeus. Ruokapöydän alle valittavan maton tulisi olla tarpeeksi matala, jotta tuolit liikkuvat helposti sen päällä eivätkä jää jumiin maton reunoihin. Paksu matto voi myös tehdä tuolien liikuttamisesta hankalaa, ja se voi aiheuttaa epävakautta ja epämukavuutta istuttaessa. Siksi ohuempi matto voi olla käytännöllisempi valinta ruokapöydän alle, mutta se voi vaatia lisäpehmustetta tai mattoalustaa estääkseen sen liukumisen ja pysyäkseen paikallaan.

Lopuksi, muista myös huolehtia maton säännöllisestä puhdistuksesta ja huollosta. Noudata valmistajan ohjeita maton puhdistamiseen ja hoitoon, jotta se säilyy kauniina ja kestävänä pitkään. Pöydän alle kerääntyvä pöly, murut ja lika voivat kuluttaa mattoa ajan mittaan, joten säännöllinen imurointi ja tarvittaessa pesu tai ammattimainen puhdistus voivat auttaa maton säilymisessä hyvässä kunnossa.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua löytämään sopivan maton ruokailutilaasi. Suosittelemme lämpimästi yhteistyökumppanimme MATTO.FI laadukkaita mattoja – MATTO.FI tarjoaa upean ja laajan valikoiman erilaisia mattoja 30 vuoden kokemuksella. MATTO.FI myös räätälöi erikokoiset ja -muotoiset matot mittojesi mukaan edullisesti ja nopeasti. MATTO.fi myymälät löydät Salossa Ylhäisistä ja Vantaalta kauppakeskus Viisarista.

MATTO.FI verkkokauppaan pääset täältä.

Mukavia sisustushetkiä!

Lisävalot autoon

Näin valitset oikeat lisävalot autoon

Suomessa pimeät talvi-illat ja haastavat sääolosuhteet ovat arkipäivää, ja hyvä näkyvyys liikenteessä on elintärkeää. Auton lisävalot ovat erinomainen tapa parantaa näkyvyyttä ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti