Robotti-imurin valintaopas – Näin löydät parhaan laitteen

Eikö olisikin ihanaa tulla joka päivä puhtaaseen kotiin, jossa villakoirat eivät leijaile nurkissa ja jossa keittiönlattialta ei löydy leivänmurusia?

Robotti-imuri on kodin älylaite, joka imuroi puolestasi täysin itsenäisesti. Robo-imuri on todella kätevä apulaissiivooja, sillä sen voi myös esimerkiksi etäohjelmoida imuroimaan huushollin vaikkapa silloinkin kun et itse ole paikalla. Mietipä, kuinka kätevää se on esimerkiksi silloin, kun saat työpäivän aikana tietää, että kotiisi saapuu illalla vieraita ja voit vain muutamalla älypuhelimen täppäyksellä kytkeä pikkuisen robottikaverisi hoitamaan siivouksen samoin tein vaikket itse ole edes paikalla?

Moni hankkii robotti-imurin kakkosimuriksi ylläpitosiivoukseen, mutta huomaa pian, että robo-kaveri onkin syrjäyttänyt tavallisen perässä vedettävän imurin tyystin. Markkinoiden parhaat imurit tekevät huolellista jälkeä ja osassa on lisäksi jopa moppaustoiminto.

Bye bye leivänmurut ja villakoirat!

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavat asiat: 

 1. Kenelle robotti-imuri sopii?
 2. Osaako robotti-imuri imuroida yhtä huolellisesti kuin ihminen?
 3. Ota nämä asiat huomioon robotti-imurin hankinnassa
 4. Robotti-imurin ominaisuudet – nämä sinun tulee tietää
 5. Imuroitava pinta-ala

Kenelle robotti-imuri sopii?

Robotti-imuri on hyvä valinta kiireiselle ihmiselle, sellaiselle joka mielummin tekee jotain muuta kuin imuroi, tai sellaiselle, jolle liikkuminen ja kurottelu on hankalaa.

Robotti on kätevä arjen apuri oikeastaan ihan jokaiselle, jolla on koti jota täytyy siivota. 🙂

Osaako robotti imuroida yhtä huolellisesti kuin ihminen?

Vielä muutama vuosi sitten Suomessa oli varsin pieni valikoima robotti-imureita, jotka hoitavat homman huolellisesti. Edullisimmat ja vanhemmat mallit tuppaavat usein kieltämättä olemaan hiukan suurpiirteisiä ja imuri saattaa esimerkiksi jäädä jumiin huonekalujen alle tai töksähtää paikalleen korkeanukkaisen maton kohdatessaan. Tämmöinen imuri tuottaa vain pahaa mieltä ja sellaiseen ei kannata tuhlata aikaa ja rahaa.

Nykyään on saatavilla todella hyviä ja luotettavia robotti-imureita eikä niistä tarvitse edes pulittaa maltaita. Uskomme itse asiassa, että jopa yllätyt, kuinka laadukkaita robotti-imurit nykyään ovat.

Useimpia malleja voi etäohjata älypuhelinsovelluksella ja monille malleille voi ”opettaa” oman kodin alueet jotka haluat sen siivoavan, jotta robottikaveri osaa ottaa pölypallerot juuri sieltä mistä pitääkin ja toisaalta välttää paikat jonne sitä ei haluta (kuten johdot työpöydän alla). Parhaat imurit eivät vetele summamutikassa suoria linjoja pitkin lattioita, vaan ne osaavat järjestelmällisesti pyyhkiä pölyt, poistaa jopa tahrat ja kiertää todella tarkasti esteet sekä poistaa lattialta lian kiertelevin liikkein. Parhaat imurit ulottuvat myös hankaliin nurkkiin ja kulmiin, joten yksikään pölyhiukkanen ei jää imurilta nappaamatta.

Ota nämä asiat huomioon robotti-imurin hankinnassa

Imurikaupoille ei kannata rynnätä ilman pientä etukäteisperehtymistä, sillä malleja on niin valtavasti ja ominaisuudet vaihtelevat kovasti. Putiikin kallein masiina ei välttämättä ole markkinoiden paras, eikä edullisemman pään vekotin ole välttämättä ollenkaan huono! Jotta löytäisit juuri sinun huusholliisi sopivan mallin, kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Minkä kokoiseen asuntoon robotti-imuri tulee? (Tarvitset tätä tietoa, kun pohdit mm. akunkestoa!)
 • Kuinka usein olet valmis vaihtamaan pölysäiliön?
 • Haluatko mallin, johon kuuluu pölypussi? (Tällöin sinun täytyy jatkossa sitoutua ostamaan pusseja)
 • Haluatko luuttuavan/moppaavan mallin?
 • Onko imurin äänenvoimakkuudella väliä?
 • Haluatko mallin, jota voi ohjata älypuhelinsovelluksella vai riittääkö kaukosäätimellä ohjaus?
 • Onko kotonasi paikkoja, jonne isomman puoleinen robotti-imuri voi jäädä jumiin (tuolien jalat yms)?

Tärkeää on ymmärtää ja hahmottaa oma käyttötarve ja valita sen mukaan imuri, jonka ominaisuudet vastaavat omaa tarvetta. Jos sinulla on suuri koti, jossa on paljon siivottavaa pinta-alaa, tarvitset imurin jossa on pitkäkestoinen akku ja joka on ns. älykkäästi navigoiva malli. Jos et halua tyhjentää pölysäiliötä usein, tulee sinun valita laite, jossa on suuri pölysäiliö. Joissain malleissa taas saattaa olla kätevä automaattinen pölyntyhjennys erilliseen pölypussiin, mutta se taas vaatii pölypussin uusimisen kuukausittain, mikä tarkoittaa sitoutumista ostamaan jatkossa pölypusseja itse imurin lisäksi.

Jos suunnittelet käyttäväsi imuria lähinnä silloin, kun et itse ole kotona, ei äänenvoimakkuudella ole yleensä väliä, mutta monet saattavat haluta mahdollisimman hiljaisen laitteen. Erityisesti lapsiperheet ja lemmikkikodit arvostavat moppaavaa/luuttuavaa mallia, joka puhdistaa pölyn ja kuivien roskien lisäksi myös tahrat. Useimpien kotiin sopii parhaiten mahdollisimman siro robotti-imuri, sillä isommat mallit saattavat helposti jäädä jumiin esimerkiksi tuolin ja pöydän jalkoihin.

Seuraavassa kappaleessa kertaamme vielä tärkeimmät robotti-imurien ominaisuudet:

Robotti-imurin ominaisuudet – nämä sinun tulee tietää

Navigointi ja älykkäät sensorit

Robotti-imurit voidaan jakaa karkeasti kahteen: älykkäästi ja puoliälykkäästi navigoiviin laitteisiin. Kerrataanpa vielä niiden erot.

 • Älykkäästi navigoivat mallit sisältävät hienointa teknologiaa laserin tai kameran muodossa ja piirtävät imuroitavasta alueesta itselleen pohjakartan. Kartan avustuksella ne osaavat imuroida hämmästyttävän järjestelmällisesti asunnon puimurimaisella liikkeellä.
 • Puoliälykkäästi navigoivat mallit liikkuvat asunnossa etukäteen ohjelmoitujen kaavojen mukaan. Nämä mallit ovat niitä, jotka saattavat kulkea pitkin asuntoa hiukan sekavan oloisesti ja imuroida samaa aluetta pariinkin kertaan. Tämä takaa perusteellisen siivoustuloksen, mutta imuroitava pinta-ala saattaa olla hieman pienempi.

Laadukkaat imurit sisältävät lisäksi pudotus- ja törmäysanturit, jotka estävät sen putoamisen esimerkiksi portaita alas. Törmäysanturi taas viestii robolle mahdollisista esteistä, mikä estää lattialle eksyneiden sukkien imurin kitaan joutumisen.

Akku

Robotti-imurien yksi tärkein ominaisuus on sen akku. Akku nimittäin vaikuttaa suoraan siihen, kuinka kauan robotti-imuri voi siivota kerrallaan ja se taas on suoraan verrannollinen siihen, kuinka suuren alueen robotti-imuri voi imuroida.

Robotti-imurit sisältävät jomman kumman:

 • Ni-Mh-akun
 • Litiumioniakun

Litiumioniakulla varustetuissa vempeleissä akunkesto on parempi ja myös elinikä on pidempi.

Suodatin

Suodatin on yksi imurien aliarvotetuimmista ominaisuuksista, sillä sen merkitys on todella suuri etenkin lemmikki- ja allergiatalouksissa. Suodatin nimittäin kerää läpipuhalletusta ilmasta hiukkaset, pölyn ja allergeenit, joten ei ole ollenkaan turhasta asiasta kyse.

Robotti-imureissa saattaa olla:

 • Yksikerrossuodatin
 • HEPA-suodatin
 • High Performance -suodatin
 • Ultra Performance -suodatin

Yksikerrossuodatin poistaa näkyvän pölyn, mutta kolme jälkimmäistä poistavat tehokkaasti myös mikroskooppisen pienet hiukkaset, kuten allergeenit, eläinhilseen ja siitepölyn. Ultra Performance -suodatin on paras valinta allergiatalouteen.

Imuteho

No niin, se varmasti yksi olennaisin käyttömukavuuteen vaikuttava ominaisuus! Imuteho on itse asiassa vaikeasti määritettävä ominaisuus, koska siihen vaikuttaa varsinaisen imun lisäksi myös imurissa pyörivät puhdistusharjat. Onneksi tämä ei ole nykyään suuri murheenkryyni, sillä pääsääntöisesti kaikissa robotti-imureissa on riittävä imuteho ylläpitoimurointiin, koska puhdistusharja tekee puolet työstä.

Jos sinulla kuitenkin on lemmikkejä, kannattaa imutehoon kiinnittää hiukan enemmän huomiota, jotta sitkeästi mattoon tarttuvat lemmikkien karvat lähtevät varmasti imurin matkaan.

Robotin korkeus

Robotti-imurin korkeus on tärkeä ja huomionarvoinen ominaisuus. Useimmiten hankalimmat paikat kotona robotti-imurille ovat sängyn-, sohvan ja tv-tason/sivupöytien aluset, sillä niiden alle laite saattaa jäädä jumiin tai ei pääse niiden alle ollenkaan.

Huomioi robotti-imurin korkeus ja vertaa sitä matalimpien huonekalujesi jalkojen korkeuteen.

Wifi-yhteys ja mobiilisovellukset

Jos robotti-imurissa on mahdollisuus yhdistää se mobiilisovellukseen, voit ohjata sitä mistä ja milloin vain. Joissain hifeimmissä malleissa on myös kamera, jota voit seurata älypuhelimestasi, joten robotti-imuri voi toimia jopa valvonta-kamerana.

Sovellus antaa myös mielenkiintoista tietoa, jonka perusteella voit tarkastella siivoustulosta ja voit myös määrittää erilaisia imurointiasetuksia itse. Ohjelmistopäivitykset latautuvat wifi-yhteyden avulla.

Imuroitava pinta-ala

Yksi tärkeimmistä tekijöistä robotti-imurin valinnassa on määrittää pinta-ala, jossa imuria käytetään. Yleinen harhaluulo on se, että robotti-imuri ei riitä suureen omakotitaloon, mutta se ei pidä paikkaansa. Parhaimman akunkeston sisältävät mallit pystyvät imuroimaan vaikka kolmekin tuntia kerrallaan, joten robotti-imuri on aivan pätevä valinta isonkin läänin omaavalle omakotitalolle.

Periaatteessa kaksi ominaisuutta määrittävät sen, kuinka ison alueen robo pystyy imuroimaan:

 • Navigoinnin älykkyys
 • Akun kesto

Älykkäästi navigoiva laite ei veivaa samasta kohdasta monta kertaa, vaan käy järjestelmällisesti asunnon läpi niin, että joka paikka tulee imuroiduksi eikä laite tee turhaa työtä. Akun kesto ilman muuta myös määrittää sen, kuinka ison alueen imuri voi kerrallaan puhdistaa.

Parhaat robotti-imurit vertailussa

Vertailimme parhaat robotti-imurit eri hintaluokista ja kirjoitimme siitä toisen artikkelin. Jotta sinun olisi helpompi tehdä valinta, lue artikkeli täältä:

Lisävalot autoon

Näin valitset oikeat lisävalot autoon

Suomessa pimeät talvi-illat ja haastavat sääolosuhteet ovat arkipäivää, ja hyvä näkyvyys liikenteessä on elintärkeää. Auton lisävalot ovat erinomainen tapa parantaa näkyvyyttä ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti