Laminaatti vinyyli

Vinyyli vai laminaatti? Opas lattiamateriaalin valintaan

Lattiamateriaalin valinta on tärkeä osa kodin remontointia. Lattiaremontti itsessään on iso urakka ja lattia on pitkäaikainen sijoitus, joten eri vaihtoehtoja kannattaa punnita tarkkaan. Lattiamateriaali vaikuttaa suuresti kodin ulkonäköön, tyyliin ja tunnelmaan, mutta myös käytettävyyteen. Lattiamateriaalia valittaessa kannattaa miettiä omaa elämäntyyliä ja sitä, mitä lattialta haluaa.

Materiaaleja onkin olemassa useaita erilaisia ja jokaisessa on paitsi ulkonäöllisiä eroja, myös niiden ominaisuudet vaihtelevat. Tietysti myös hinta on usein tärkeä valintakriteeri.

Vinyylilattia

Kun haluat kotiisi kestävän, taloudellisen, kauniin lattian, jonka voit myös asentaa itse, yleensä kaksi lattiavaihtoehtoa nousee esille: laminaattilattia ja vinyylilattia. Ne ovat yhtä helppoja asentaa, maksavat suunnilleen saman verran ja ne ovat molemmat hyvän näköisiä ja tyylikkäitä vaihtoehtoja. Kaukaa ja ensi silmäyksellä ne näyttävät suunnilleen samalta.

Onko niissä eroa? Kyllä! Vaikka vinyyli ja laminaatti ovat monilta osin samanlaisia, on niissä myös eroja. Tässä artikkelissa kerromme vinyylilattian ja laminaattilattian edut ja haitat, jotta osaat valita omiin tarpeisiisi sopivan lattiamateriaalin.

Vinyyli & laminaatti - keskeiset erot

Laminaatti ja vinyyli ovat molemmat hyvin kestäviä materiaaleja, mutta ne eroavat toisistaan koostumukseltaan.

Laminaatti koostuu useista materiaalikerroksista ja HDF-rungosta, joka on valmistettu puristamalla kierrätetystä puukuidustaVinyyli taas on 100 % synteettinen materiaali, joka koostuu laminaatin tapaan useista kerroksista, mutta niihin sisältyy PVC:tä ja lasikuitukomponentteja. Materiaalit ovat 100 % vapaita haitallisista ftalaateista.

Vinyylin ja laminaatin ominaisuudet vertailussa:

Laminaatti

Ulkonäkö

Laminaatti

Laminaattilattia mahdollistaa syvän, realistisen kolmiulotteisen kohokuvioinnin pinnoilleen ja tarkat kuvat kuvattavasta materiaalista – puusta, keramiikasta tai kivestä.

Vinyyli

Vinyylilattiat näyttävät laminaatin tapaan realistisilta, erityisesti hyvälaatuinen vinyylilankkulattia. Paksumpi umpiytiminen vinyylilattia näyttää enemmän puulta, koska siinä syvempi kohokuviointi on mahdollinen.

Paras valinta (ulkonäkö): Laminaattilattia

Vaikka laminaattilattia ja ylellinen vinyylilattia ovat yleensä ulkonäöltään verrattavissa, laminaattilattiat tyypillisesti jäljittelevät tarkemmin käsin kaavittua kovapuuta, kiveä, keramiikkaa ja muita materiaaleja. Toki nämä ovat myös makukysymyksiä.

Hinta

Vinyyli

Vinyylin hinta riippuu paljon sen laadusta, mutta hinta liikkuu keskimäärin 20 € ja 50 € välillä per neliömetri.

Laminaatti

Laminaattien neliöhinta vaihtelee halvimmillaan 4-6 euroa neliöltä noin 30 euroon neliöltä. Hintahaarukka on siis suuri, mutta niin on haarukka laminaattilaaduissa, ominaisuuksissa ja kuvioissakin. Laminaatti saattaa olla edullisempaa kuin vinyyli, mutta tämä toisaalta riippuu paljon lattiasta.

Paras valinta (hinta): Laminaatti

Vinyylilattiat ja korkealaatuiset laminaattilattiat ovat kustannuksiltaan suunnilleen vertailukelpoisia, mutta laminaatti lienee yleisesti ottaen hiukan halvempi kuin vinyyli. Sekä laminaattilattiat että vinyylilattiat ovat yleensä halvempia kuin luonnollinen kovapuu, tekninen puu ja monet keraamiset tai posliinilaatat.

Veden- ja lämmönkestävyys

Laminaatti

Käytännössä kaikki laminaattilattiat sisältävät kuitulevy-ydintä. Koska tämä ydin on puutuote, se pehmenee ja turpoaa, jos se altistuu vedelle eikä palaa alkuperäisiin mittoihinsa kuivumisen jälkeen. Lisäksi kulumis- ja muotoilukerrokset joskus kuoriutuvat pois, kun ydin on kastunut. Pahoin vesivaurioitunut laminaattilattia on yleensä vaihdettava eikä sitä voi korjata.

Oikein asennettu laminaattilattia, jossa on tiukat saumat ja hyvät jalkalistat tai listat, sietää hiukan saumavettä, mutta vain lyhyen aikaa. Laminaattilattia on sen vuoksi huono valinta kylpyhuoneisiin tai muihin tiloihin, joissa on todennäköistä, että vesi jää lattialle seisomaan. Jos pystyt siivoamaan satunnaiset roiskeet ja lätäköt välittömästi, laminaattilattiaa voidaan käyttää alueilla, joissa se altistuu jonkin verran kosteudelle.

Mitä tulee lämmönkestävyyteen, niin laminaatin päällyskerros voi palaa, jos pudotat pinnalle jotain erittäin kuumaa. Lisäksi laminaatti ei siedä jatkuvia lämpötilan muutoksia huoneessa, koska se alkaa laajentua ja supistua.

Vinyyli

Vanhemmissa vinyylilattiapäällysteissä voi olla kangas- tai huopapohja, joka ei ole vedenpitävä, mutta uudemmat vinyylilattiat on valmistettu 100-prosenttisista polymeerimateriaaleista, joka kestää vettä äärimmäisen hyvin. Hyvälaatuinen vinyylilattia voidaan siis vaikkapa upottaa kokonaan veteen pitkiksi ajoiksi, kuivua ja käyttää sitten uudelleen, ja se pysyy täysin ennallaan.

Kuten laminaatti, vinyylilattia voi helposti palaa, jos pudotat kuuman pannun tai laitteen pinnalle. Lämpötilan vaihtelut eivät kuitenkaan vaikuta vinyylilattiaan, ellei kyseessä ole äärimmäinen lämpö, ​​joka voi aiheuttaa esimerkiksi laajenemista ja liiman sulamista.

Paras valinta (veden- ja lämmönkestävyys): Vinyylilattia

Kaikki vinyylilattiat eivät ole vain vedenkestäviä, vaan ne ovat myös vedenpitäviä. Vinyylilevyt, vinyylilaatat ja ylelliset vinyylilattiat valmistetaan yleensä materiaaleista, jotka ovat 100-prosenttisesti vedenpitäviä. Täysin kylpyhuoneissa ja kosteissa paikoissa, kuten kellareissa, vinyylilattiamateriaalit ovat parempia kuin laminaatit. Arkkivinyyli, joka tulee 12 jalkaa leveinä rullina, ei usein vaadi saumausta, joten se on erinomainen valinta todella vedenpitävälle lattialle, ja ylellinen vinyylilattia on erityisen hyvä valinta kellarin uusimiseen.

Sekä vinyyli että laminaatti kestävät hyvin lämpöä, mutta vinyylilattia ei mahdollisesti kutistu tai laajene yhtä voimakkaasti kuin laminaatti äärimmäisissä lämpötilanvaihteluissa. 

Vinkki

Jos etsit parasta lattiavaihtoehtoa lemmikkieläinkotiin, vinyyli on voittaja. Laminaatti on liukas ja lemmikin varmaankynsien napsutus kuuluu laminaatissa herkästi. Hiljainen vinyyli on sen sijaan parempi vaihtoehto lemmikkikotiin.

Hoito ja puhdistus

Laminaatti

Laminaattilattia on parasta puhdistaa ensin kuivilla menetelmillä, kuten kuivalla mopilla tai luudalla. Jos tarvitset laminaattilattian märkäpuhdistuksen, käytä vain kosteaa/nihkeää moppia, joka tuntuu melkein kuivalta.

Vinyyli

Vinyylilattian yksi ehdottomasti paras ominaisuus on sen helppohoitoisuus ja puhdistuksen helppous. Hyväkuntoinen vinyylilattia voidaan märkämoppata ja tarvittaessa kuurata voimakkaastikin turvallisilla puhdistusaineilla.

Paras valinta (hoito & puhdistus): Vinyylilattia

Vaikka sekä laminaatti- että vinyylilattiat on helppo pitää puhtaana, vain vinyylilattia mahdollistaa koko puhdistusmenetelmän kuivalla harjalla lakaisemisesta märkämoppaukseen.

Kestävyys ja huolto

Laminaatti

Laminaattilattia on kestävää ja vähän huoltoa vaativaa. Laminaattilattian monet kerrokset voivat kuitenkin lopulta irrota ajan myötä tai jos se altistuu vedelle liian pitkään. Kun laminaatin päällimmäinen kulutuskerros on naarmuuntunut tai haljennut, sitä ei voi korjata.

Kun delaminaatio alkaa tapahtua, yläkerrokset alkavat kuoriutua ja päästävät vettä alempiin kerroksiin.

Vinyyli

Jotkut vinyylilattiat voivat irrota. Ohut lankkuvinyylilattia kestää paremmin vettä kuin kalliimpi, paksumpi vinyylilattia, jossa on sisäänrakennettu aluskate. Ohuella lattialla se ei voi irrota, koska siinä ei ole kerroksia: se on yksi yhtenäinen kerros polyvinyylikloridia (PVC). Paksumman, kalliimman lankkuvinyylilattian pehmeä aluskate on sen kerrosjärjestelmän heikko lenkki.

Myös itseliimautuvat vinyylilattialaatat voivat löystyä ajan myötä. Kaiken kaikkiaan vinyylilattia on kuitenkin kova lattiamateriaali, joka kestää korkeita liikennevaatimuksia.

Paras valinta (Kestävyys & huolto): Vinyylilattia

Vinyylilattia on äärimmäisen kestävä, vähän huoltoa vaativa lattia. Jos mietit, mikä kestää pidempään, vinyyli- vai laminaattilattia, vinyyli voittaa kilpailun.

Asentaminen

Vinyylilattia asentaminen

Laminaatti

Laminaattilattiassa käytetään click-and-lock-asennusmenetelmää, jossa yhden lankun kieleke sovitetaan kulmassa viereisen lankun uraan. Sitten ensimmäinen lankku taitetaan alas, kunnes se on toisen laudan tasolla. Tämä vetää laudat yhteen ja sulkee sauman. Laminaattilankkujen leikkaamiseen käytetään tavallista hienohampaisella terällä varustettua pyörösahaa tai pöytäsahaa tai jopa käsisahaa.

Vinyyli

Vinyylilaudat käyttävät myös click-and-lock-menetelmää. Vinyylilattialaudat voidaan leikata myös apuveitsellä. Ensin tehdään uurremerkki, sitten lankku taivutetaan takaisin ja toinen leikkaus tehdään takaa. Vinyylilattian asennuksessa on huonot puolensa, sillä vinyylilevy voi olla tee-se-itse-harjoittajien vaikea asentaa. Materiaali on isoa, painavaa ja raskasta. Jos asennat vinyylilevyä, ammattimainen asennus on usein paras vaihtoehto.

Paras valinta (asennus): Molemmat

Molemmilla materiaaleilla on etuja ja haittoja asennuksen helppouden kannalta. Vinyyli tarvitsee vähemmän työkaluja kuin laminaatti ja laminaattilattian asentaminen taas vaatii sahan ja tietyn näppäryyden, jotta sitä voidaan käyttää oikein jätteen määrän vähentämiseksi.

Elinikä

Laminaatti

Oikeilla materiaaleilla ja huolella tehdyt ja kiinnitetyt laminaatit kestävät nykyisin 25–30 vuotta.

Vinyyli

Hyvälaatuisen vinyylilattian käyttöikä ulottuu jopa 20 vuoteen ja sen yli.

Paras valinta (elinikä): molemmat

Niin kauan kuin laminaattilattia pidetään kohtuullisen kuivana ja se puhdistetaan säännöllisesti, on molempien materiaalien käyttöikä samaa luokkaa.

Ympäristöystävällisyys

Laminaatti

Jotkut laminaattilattian valmistajat tarjoavat tuotteita, jotka täyttävät LEED MR4 (kierrätetty sisältö) -statuksen. Mutta laminaattilattiassa käytetään edelleen muovista pintakerrosta, eivätkä ydintason luomisessa käytetyt melamiinihartsit ole suinkaan vihreitä materiaaleja, koska ne voivat poistaa kaasua kemikaaleja.

Vinyyli

Vinyylilattia on parantanut vihreää muotoaan viime vuosina. Jotkut vinyylilattianvalmistajat tarjoavat nyt tuotteita, jotka saavuttavat LEED-hyvityksen EQ4.3 vähäpäästöisille materiaaleille. Vinyyli on synteettinen materiaali, jonka tiedetään tuottavan myrkyllisiä kemikaaleja poltettaessa. Vinyyli ei hajoa kaatopaikoilla, eikä sen kierrätys yleensä ole vaihtoehto.

Paras valinta (ympäristöystävällisyys): Laminaatti

Jos vihreiden rakennusmateriaalien käyttö on sinulle tärkeää, laminaattilattialla on pieni etu kuitulevyytimen luonnollisen puusisällön ansiosta. Silti kumpikaan näistä materiaaleista ei ole erityisen ympäristöystävällinen luonnonpuu-, linoleumi- tai bambulattiapäällysteiden tavoin.

Tahrankestävyys

Laminaattilattia

Laminaatti

Laminaattilattia on painelaminoitu useilla kerroksilla, päällimmäisenä on kirkas alumiinioksidikerros, joka kestää paremmin likaa.

Vinyyli

Laadukas vinyylilattia on päällystetty läpinäkyvällä uretaanikerroksella, joka tarjoaa erinomaisen tahrankeston.

Paras valinta (tahrankestävyys): molemmat

Laadukkaat modernit vinyylilattiat ja laminaattilattiat saavat kulutuskerrokset, jotka on käsitelty ominaisuuksilla, jotka kestävät erinomaisesti tahroja.

Käyttömukavuus ja ääni

Laminaatti

Vaikka laminaattilattia ei tunnu puulta, se tuntuu melko lämpimältä, jos siihen yhdistetään korkealaatuinen aluskate. Laminaatti ei ole hiljaisin vaihtoehto – korkkarin ja lemmikkien kynsien napsutus kuuluu laminaatissa herkästi.

Vinyyli

Kaiken tyyppiset vinyylilattiat voivat tuntua kylmiltä tai kovilta jaloissa, varsinkin kun ne asennetaan betonilattian tai olemassa olevien keraamisten laattojen päälle. Mutta vinyylilattialla korkokengillä käveleminen on tyypillisesti hiljaista.

Paras valinta (käyttömukavuus ja ääni): Vinyylilattia

Laminaattilattiatuotteet voivat tuntua ja kuulostaa hieman ontolta jalkojen alla verrattuna puulattioihin, joita niiden oletetaan jäljittelevän. Vinyyli on myös jalan alla hiljaisempi, lämpimämpi ja miellyttävämpi.

Jälleenmyyntiarvo

Laminaatti

Ensiluokkainen laminaattilattia voi antaa kodille lisäarvoa jälleenmyyntiarvolle, kunhan se on suhteellisen uusi ja hyvässä kunnossa.

Vinyyli

Merkittävien merkkien ylellinen vinyylilankkulattia tuo kotiin kunnollista jälleenmyyntiarvoa. Ostajat näkevät usein huonolaatuisen vinyylilattian odotusprojektina, kun talo on myyty.

Paras valinta (jälleenmyyntiarvo): molemmat

Laadukkaat laminaattilattiat ja vinyylilattiat antavat kotiin verrattain arvoa. Kumpikaan ei tuo massiivipuun, valmispuun, design-keraamisten laattojen tai luonnonkivilattioiden arvokasta arvoa. Samaan aikaan laadukas laminaatti- tai vinyylilattia ei yleensä tyrkyttää mahdollisia kodin ostajia.

Yhteenveto

Lattia

Jos vielä kysyt, mikä on parempi, vinyyli- vai laminaattilattia, on hyvä tietää, ettei toinen ole toista parempi tai huonompi. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa ja on tärkeää punnita oman tarpeen ja kriteerien mukaan, kumpi on parempi vaihtoehto omaan kotiin.

Kosteudenkesto on ehkä isoin erottava tekijä näiden kahden välillä: Jos asennat lattiaa pesuhuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen tai märkään tilaan, kannattaa todennäköisesti valita vinyylilattia yksinkertaisesti kosteudenkestävyyden perusteella, myös vinyylin puhdistaminen on helpompaa sen kosteudenkestävyyden vuoksi. Kuiviin tiloihin laminaattilattiakin toimii yhtä hyvin kuin vinyyli.

Toiset pitävät enemmän vinyylilattian tuntumasta ja hiljaisuudesta, toiset taas arvostavat laminaatin ulkonäköä enemmän.

Hakusessa hyvä ja edullinen vinyylilattia?

Jos päädyt asentamaan vinyyliä laminaatin sijaan, suosittelemme tutustumaan Vinyylilattiakaupan runsaaseen valikoimaan huippulaadukkaita SilentTech-vinyylejä, jotka ovat äärimmäisen kestävää, hiljaista, vedenkestävää ja allergiaystävällistä materiaalia.

Vinyylilattiakaupasta voit myös edullisesti tilata suoraan kotiisi mallipaloja erilaisista vinyylilattioista ja vertailla eri värisiä lattioita oman kodin rauhassa. Vinyylilattiakauppa tarjoaa neljä kappaletta mallipaloja täysin ilmaiseksi, maksat vain postikulut.

Vinyylilattiakaupasta löytyy vinyylilankkuja, vinyylilaattoja sekä myös upeita kalanruotoja:

Vinyylilattiakaupan vinyylit ovat SilentTECH-vinyylilattiaa, joka on kestävä, kätevä ja kustannustehokas lattiaratkaisu. Jokaisen lankun pohjassa on valmiiksi integroituna askeleen ääntä tehokkaasti vaimentava vaahtomuovipohja, jonka ansiosta erillistä askeläänieristettä ei lisäksi tarvita. 

Kaikki Vinyylilattiakaupan lattiat ovat uuden sukupolven PVC- tai SPC-runkoisia vinyylilattioita, jotka ovat 100-prosenttisen vedenkestäviä. Vinyylilattiat ovat myös allergiaystävällisiä, ja niillä on korkein M1-sisäilmaluokitus.

Vinyylilattiakaupalla on sivuillaan myös kätevät asennusohjeet, jonka avulla asennat vinyylilattian itse helposti.

Lisävalot autoon

Näin valitset oikeat lisävalot autoon

Suomessa pimeät talvi-illat ja haastavat sääolosuhteet ovat arkipäivää, ja hyvä näkyvyys liikenteessä on elintärkeää. Auton lisävalot ovat erinomainen tapa parantaa näkyvyyttä ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti