Näin pidennät älypuhelimesi akunkestoa

Akku taas loppu vaikka juuri latasit sen? Tuttu juttu. Älypuhelimet ovat todellisia energiasyöppöjä. Puhelin itsessään saattaa kestää hyvänä pitkäänkin, mutta akku on yleensä se osa puhelimesta, joka alkaa ensimmäisenä heiketä. Ajan myötä tallennetut tiedostot, sovelluksien määrä ja muut ominaisuudet hidastavat puhelintasi ja samalla myös lyhentävät sen akun kestoa.

Akunkestoon vaikuttaa etenkin nopea jatkuvasti päällä oleva verkkoyhteys, korkearesoluutioinen näyttö ja videoiden ja kuvien tallentaminen. Kuvia, videoita ja asiakirjoja pursuileva puhelimen muisti taas hidastaa puhelintasi ja tekee siitä hitaamman käyttää.

On tietysti selvää, että akunkestoon vaikuttaa myös puhelimen malli ja sen ominaisuudet. Karkeasti voidaan sanoa, että usein kalleimmissa (/”lippulaiva”) puhelimissa on myös paremmat akut, joten jos suinkin on mahdollista, voi olla hyvin hyödyllistä satsata puhelimeen hiukan enemmän rahaa jos toivot hyvää akunkestoa. Ilman muuta tee silti huolellinen taustatutkimus ennen puhelimen hankintaa ja tee vertailua eri mallien välillä. Joissain malleissa akunkestoon on panostettu toisia enemmän.

Jos puhelimesi alati tyhjentyvä akku häiritsee sinua, saattaa sinulle tuoda paljon iloa malli, jossa on pikalataus-ominaisuus. Puhelimen lataaminen erityisesti monipuolisemmissa malleissa on turkaisen hidasta tavallisella latauksella, mutta jos puhelintasi voi ladata pikalatauksella, saatat saada akun nollasta täyteen virtaan jopa alle puolessa tunnissa.

Jos et ole innostunut ostamaan uutta puhelinta, vaan haluat parantaa nykyisen luurisi akunkestoa, niin eipä hätää. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pidennät älypuhelimesi akunkestoa sekä nopeutat puhelimesi toimintaa.

Näin pidät puhelimesi nopeana käyttää ja pidennät akunkestoa

1.     Poista sovellukset, joita et käytä

Yksi yleisin syy älypuhelimen hidastumiselle on laitteelle tallennettu sisältö. Sovellukset hidastavat puhelintasi, tekevät siitä kankeamman käyttää ja myös pienentävät akunkestoa. Poista siis kaikki ylimääräiset sovellukset ja pidä niiden määrä minimissä.

2.     Pidä sovellukset päivitettynä

Puhelimesi käyttöjärjestelmän ja yksittäisten sovellusten päivityksistä huolehtiminen on tärkeää monesta syystä. Jos esimerkiksi maksat puhelimellasi asioita, siirrät sillä rahaa tai säilytät siinä tietoa, jota et haluaa vääriin käsiin, on sinun tärkeää huolehtia puhelimesi päivityksistä. Päivittäminen on osa puhelimen tietoturvasta huolehtimista ja laitteesi myös toimii paremmin ja nopeammin kun pidät käyttöjärjestelmän ja sovellukset ajan tasalla.

Puhelin ilmoittaa aina käyttäjälle, kun käyttöjärjestelmästä on saatavilla uusi päivitys. Yksittäisten sovelluksien päivittämisen tarpeen näet AppStoresta tai Google Playsta menemällä kyseisen sovelluksen lataussivulle. Voin myös sallia automaattiset päivitykset asetuksista. Sovelluksiin julkaistaan uusia päivityksiä usein noin kahden viikon välein.

3.     Siirrä videot ja kuvat pilveen

Tiesitkö, että räpsäytämme keskimäärin 5-6 kuvaa jokaista käyttämäämme kuvaa kohden? Ei siis mikään ihme, että monen puhelimen kuvagalleria pursuilee valokuvia.

Kuvat ja videot vievät paljon puhelimen tallennustilaa ja tekevät puhelimestasi hitaamman. Kannattaa siis käydä kuvat läpi ja poistaa ne, joita et tarvitse. Jatkossa on hyvä tehdä niin, että kuvat ja videot tallentuvat suoraan pilvipalveluun, jossa ne eivät syö puhelimesi tilaa turhaan. Voit myös siirtää kuvia ja videoita tietokoneesi kovalevylle.

4. Aktivoi virransäästötila

Virransäästötila lisää akkusi kestoa huomattavasti. Useissa malleissa on saatavilla tavallinen virransäästötila ja ultravirransäästötila. Tavallinen virransäästötila mm. kytkee pois käyttämättömät toiminnot ja esimerkiksi vähentää näytön resoluutiota hiukan, jotta puhelimesi virta ei kulu niin nopeasti. Ultravirransäästötila sulkee kaikki virtaa kuluttavat sovellukset pois päältä lukuunottamatta niitä, jotka olet manuaalisesti asettanut toimivaksi myös ultravirransäästötilassa. Voit kytkeä puhelimeesi toiminnon, joka ehdottaa virransäästötilaan siirtymistä aina kun puhelimesi akku hiipuu tietylle tasolle.

5.     Wifi ja Bluetooth

Wifi ja bluetooth vievät paljon virtaa puhelimestasi, vaikket varsinaisesti edes surffaisi netissä tai pitäisi puhelintasi yhteydessä mihinkään niiden kautta. Sulje siis wifi ja bluetooth aina kun et niitä tarvitse.

6.     Säädä näytön kirkkautta

Sääpä puhelimesi näytön kirkkautta pienemmälle aina kun mahdollista. Tämä säästää akkua ja pidentää virrankestoa. Voit myös asettaa puhelimeesi automaattisen kirkkaudensäädön, jotta puhelimesi säätää kirkkautta automaattisesti ympäröivän valon määrän mukaan.

7.     Lataa puhelintasi tehokkaammin

Ennen muinoin ohjenuorana oli, että puhelimen akun piti antaa tyhjentyä kokonaan ennen lataamista. Nykypuhelimissa on kuitenkin litiumioniakku, joka on akkutyyppinä paljon joustavampi kuin aiemmin käytetyt. Se on hyvä asia, sillä akun lataamisessa ei niin helposti voi ”mennä mönkään”.

On kuitenkin jotain, mitä voit puhelimesi akun hyväksi tehdä ladatessasi sitä. Akun käyttöikä perustuu lataussykleihin, eli siihen kuinka monta kertaa puhelimen akku ladataan nollasta täyteen akkuun. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä useammin puhelimen akku tyhjenee kokonaan ennen lataamista, sitä nopeammin se myös heikkenee. Siksi on todella tärkeää, että akun lataus olisi aina 20-80 %, mieluiten jopa 60-80 %, jotta lataussyklejä muodostuisi mahdollisimman vähän.

Lopuksi…

Toivottavasti sain artikkelistamme vinkkejä puhelimesi parempaan ja akkua säästävämpään käyttöön. Vaalimalla puhelintasi pidennät sen ja sen sisältämän akun käyttöikää huomattavasti!

Lisävalot autoon

Näin valitset oikeat lisävalot autoon

Suomessa pimeät talvi-illat ja haastavat sääolosuhteet ovat arkipäivää, ja hyvä näkyvyys liikenteessä on elintärkeää. Auton lisävalot ovat erinomainen tapa parantaa näkyvyyttä ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti