Sähköauton latauskaapeli – parhaat vinkit latauskaapelin valintaan

Oletko tuore sähköauton omistaja (tai tuletko pian olemaan sellainen)? Hieno valinta! Sähköauto on polttomoottoriautoa ekologisempi vaihtoehto, sillä sen elinkaaripäästöt ovat huomattavasti pienemmät. Sähköautot ovat energiatehokkaita ja niiden käyttämä sähkö voidaan tuottaa jopa kokonaan tai ainakin osittain uusiutuvilla energialähteillä.

Sähköauton kustannukset myös tulevat polttomoottoriautoa edullisemmaksi. Ilmastopaneeli kehitti laskuri, jolla kuka tahansa voi laskea eri autojen päästöjä ja kustannuksia ja sähköauto päihittää muut autotyypit niin kustannuksissaan kuin päästöissäänkin parhaimmillaan jo viidessä vuodessa.

Sähköautot ovatkin kovasti yleistymässä ja uusia malleja on yhä enemmän saatavilla. Kun autotallissasi seisoo polttomoottoriauton sijaan komea sähköauto, tulee sen mukana useampiakin asioita, joita täytyy ottaa huomioon. Yksi niistä on varsin ilmeinen eli sähköauton lataus.

Kuinka sähköauto ladataan?

Sähköauto ei huoli sisuksiinsa bensaa eikä dieseliä, vaan sähköä. Sähköauton lataus on hyvin yksinkertaista – latausjohto liitetään sähköauton korissa olevaan pistokkeeseen ja latauspisteen pistorasiaan. Sähköauton latautuminen täyteen kestää 15 minuutista (pikalataus) yli kahteentoista tuntiin, riippuen lataustavasta.

Millainen kaapeli sopii sähköautooni?

Olet varmasti huomannut, että kaapeleita on jos jonkinmoisia. Latauskaapeleita on olemassa kahta erilaista tyyppiä käyttötarkoituksen mukaan käytettäväksi: Tilapäislatauskaapeli ja Tyypin 2 kaapeli. Lisäksi eri automerkeille ja -malleille on omat kaapelinsa, eli naapurin erimerkkisen auton kaapeli ei välttämättä sovi sinun autoosi, vaikka ne olisivatkin molemmat tilapäislatauskaapeleita.

Tilapäislatauskaapeli tulee auton mukana kun ostat sen. Sen avulla saat ladattua sähköautosi tuikitavallisesta kotitalouspistorasiasta. Tilapäislatauskaapelissa toinen pää on auton latausstandardin mukaan joko tyypin 1 tai tyypin 2 pistoke ja toinen pää niin kutsuttu suko-pistoke.

Tyypin 2 kaapeli / type 2 kaapeli tulee joidenkin autojen mukana, muttei kaikkien. Tyypin 2 kaapelilla saat ladattua autosi rasiamallisista latauspisteistä (kuten julkiset latauspisteet). Tyypin 2 kaapelissa toinen pää on auton latausstandardin mukaan joko tyypin 1 tai tyypin 2 pistoke ja toinen pää on aina tyypin 2 pistoke.

Tämän artikkelin vinkit on kirjoitettu pääasiassa tyypin 2 latauskaapelin valintaa ajatellen, mutta toimivat silti myös tilapäislatauskaapeleiden kohdalla.

Seuraavaksi parhaat vinkkimme latauskaapelin valintaan:

1. Varmista autosi latauspistokkeen tyyppi

Isoin moka jonka voit tehdä, on valita väärän automallin kaapeli. Varmista siis aina, että hankit kaapelin, joka sopii nimenomaan sinun autosi merkkiin ja malliin. Markkinoilta löytyy nimittäin autoja varustettuna kahdella eri pistorasiatyypillä. 

Tyyppi 1 -standardi on käytössä esimerkiksi Mitsubishin ja Nissanin ladattavissa malleissa.

Tyyppi 2 -standardi on taas käytössä eurooppalaisissa autoissa ja Teslassa.

2. Selvitä, kuinka nopeasti autosi latautuu

Latauskaapeleissa on eri tehoja. Etenkin suurella teholla lataavien autojen kohdalla on erittäin tärkeää, että kaapeli ei rajoita lataustehoa turhaan. Jos sinulla on suurella teholla lataava auto, suosittelemme käyttämään siihen 3x32A Type 2 latauskaapeleita.

3x32A latauskaapeli sopii kaikkien ladattavien autojen lataamiseen, ja on siksi varma nakki mihin tahansa sähköautoon. Yhdestä vaiheesta lataavat autot eivät pysty toki hyödyntämään kaapelin ominaisuuksia täydellisesti, mutta se ei haittaa. Jos satsaat tämän tyyppiseen kaapeliin jo valmiiksi, palvelee se myös tulevaisuuden tarpeitasi, jos päivität autoasi myöhemmin tehokkaammalla laturilla varusteltuun malliin.

Jos autosi on tavallinen 3,6 kW:n (1x16A) laturin sisältävä malli, riittää parhaan maksimilataustehon varmistamaan 1x20A tehoinen kaapeli. Tämän tyyppisen kaapelin etuna on, että se on kevyempi ja helpompi käsitellä verrattuna edellä mainittuun järeämpään 3x32A:n kaapeliin.

Eli yhteenvetona:

3x32A latauskaapeli:

  • Sopii kaikkiin sähköautoihin ja suurella teholla lataaviin autoihin
  • Nopea ja tehokas lataus
  • Järempi ja isompi kaapeli, hankalampi käsitellä

1x20A latauskaapeli

  • Kevyt ja helppo käyttää
  • Sopii vain yhdestä vaiheesta lataaviin autoihin, ei yhtä tehokas

3. Missä autosi latauspistokkeen paikka on?

Se, missä kohtaa autossasi latauspistokkeen paikka sijaitsee, vaikuttaa siihen, kuinka pitkän latauskaapelin tarvitset. Esimerkiksi jos latauspistoke sijaitsee jommalla kummalla sivulla etu- tai takarenkaan vieressä, ei tavallinen nelimetrinen latauskaapeli välttämättä aina ylety latauspistokkeelta latauslaitteelle. Tämä skenaario on vastassa lähinnä silloin, kun latauslaite sijaitsee parkkiruudun vastakkaisella reunalla kuin auton latauspistoke.

Jotta varmistat latauskaapelin pituuden riittävyyden jokaisessa eteen tupsahtavassa tilanteessa, kannattaa harkita vähän pidemmän latauskaapelin hankintaa. Yleensä latauskaapelit ovat 4 metriä pitkiä, mutta on olemassa myös 5 metrisiä kaapeleita sekä pidempiä kaapeleita aina 7,5 metriin asti.

Nyt olet valmis hankkimaan latauskaapelin! Mitä seuraavaksi?

Näillä ohjeilla pääset erittäin pitkälle. Suosittelemme hankkimaan latauskaapelit luotettavalta jälleenmyyjältä, jonka myy vain kaapeleita jotka ovat autovalmistajien testaamia ja hyväksymiä. Latauskaapelin lisäksi suosittelemme todellisella lämmöllä harkitsemaan latausaseman hankkimista omaan kotiin.

Alla olevassa artikkelissa kerromme, miksi sinullakin kannattaa olla oma latausasema sähköautollesi:

Tiesitkö? Sinullakin kannattaa olla sähköautollesi kotona oma latausasema

Lisävalot autoon

Näin valitset oikeat lisävalot autoon

Suomessa pimeät talvi-illat ja haastavat sääolosuhteet ovat arkipäivää, ja hyvä näkyvyys liikenteessä on elintärkeää. Auton lisävalot ovat erinomainen tapa parantaa näkyvyyttä ja lisätä liikenneturvallisuutta erityisesti